Továbbképzési nap a Veszprém Megyei Levéltárban

Írta: leveltar
2009.10.28. 14:52
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

2009. október 28-án levéltárunk „Informatikai rendszerek és módszerek alkalmazása a levéltári feldolgozó munka területén” címmel informatikai szakmai továbbképzésnek adott helyet. A rendezvény ötlete a levéltár és a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának együttműködése keretében született meg. Tervünk megvalósítását az NKA-hoz benyújtott pályázaton elnyert támogatás tette lehetővé. 


Az egynapos továbbképzés célja elsősorban az volt, hogy átfogó képet adjon a levéltárosoknak az informatika fejlődési irányairól, trendjeiről, legújabb eredményeiről, valamint bemutassa azokat a részterületeket, melyeknek várhatóan nagy szerepe lesz a jövő levéltáraiban. A továbbképzésre előadóként egy, a témában szakértő levéltáros kolléga mellett a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar keretein belül működő Villamosmérnöki és Informatikai Rendszerek Tanszék informatika tanárait hívtuk meg. A több mint 40 főnyi hallgatóság 12 levéltárból érkezett, többnyire a Dunántúlról.

Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Majd a délelőtti programban először két bevezető előadást hallgathattunk meg. Breinich Gábor, Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese a levéltárak jelenlegi informatikai helyzetét mutatta be a középtávú informatikai stratégia ismertetésével. Hallhattuk, hogy milyen problémákkal, hiányosságokkal küzdenek intézményeink. Majd az előadó a szakmai jövőképet és a stratégiai célokat vázolta fel. A közlevéltárak informatikai tevékenységének kulcsterületei között az elektronikus iratok archiválása, a számítógépes levéltári nyilvántartások, segédletek és adatbázisok készítése, a digitalizálás, a honlap-fejlesztés került említésre. Ezt követően dr. Juhász Zoltán, a Pannon Egyetem docense az informatikai fejlődés elkövetkező 10-15 évének várható tendenciáiról tartott előadást. Az adattárolási egységek szédületes növekedéséről, a számítógépes feldolgozás felgyorsulásáról és a rendkívüli teljesítményekre képes kommunikációs rendszerekről kaphattunk szemléletes képet.

A nap további részében tematikus előadások következtek, amelyekben egy-egy informatikai részterületbe kaptunk betekintést az informatika egyetemi oktatóitól. Elsőként Mógor Emil és dr. Vassányi István a levéltárakban manapság egyik legnépszerűbb informatikai tevékenység, az adatbázis-építés kulisszatitkaiba engedett betekintést. Starkné dr. Werner Ágnes az első pillantásra futurisztikus hatást keltő, de mégis hétköznapi hasznosításra tervezett mesterséges intelligencia témakörét járta körbe. Nagy érdeklődés kísérte dr. Czúni László digitalizálási és képfeldolgozási technikákról, szakmai fogásokról szóló előadását. Speiser Ferenc előadásából megtudhattuk, hogy a térinformatikát már az élet számos területén használják, a levéltári hasznosítás mind az informatikusnak, mind a levéltárosnak ígéretes, új lehetőséget jelenthet. A továbbképzés programját dr. Juhász Zoltán zárta le az információs rendszerek alkalmazásáról szóló, látványos bemutatókkal színesített előadásával.

Az előadások után a hallgatóságnak volt lehetősége kérdéseket feltenni, véleményt formálni az elhangzottakról. Az előadók a szünetekben is készséggel álltak a közönség rendelkezésére. Úgy érezzük, teljesült az a törekvésünk, hogy fórumot biztosítsunk a levéltári és az informatikai szakma képviselői közötti tapasztalatcserére. Ez a rendezvény bebizonyította, hogy a nemzetközi kutatási eredményeket, publikációkat is felmutató, kutatói szemlélettel és elkötelezettséggel bíró egyetemi informatikus szakemberek tudását érdemes a levéltár-ügy javára fordítani. Ha a levéltáros kollégák érdeklődése a most tapasztalthoz hasonló marad, szeretnénk ezt a szakmai napot az egyes résztémák mélyebb kibontásával akár többször is megismételni.


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült fotók: