Nyomtat   -   www.veml.hu

Szocialista kori várostörténeti konferencia
2012-05-04 12:51

A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára 2012. május 9-én bonyolítja le a közép-dunántúli régió szocialista kori városfejlődését bemutató konferenciáját, amelyet a Legenda Közművelődési Egyesülettel közösen szervezett. A konferencia tematikája összesen tíz közép-dunántúli települést érint: Ajka, Balatonfüred, Dunaújváros, Herend, Oroszlány, Pápa, Tapolca, Tatabánya, Veszprém és Várpalota.

E városok mind építészetileg, mind a régió és az ország életében addig betöltött szerepüket tekintve jelentősen átalakultak az 1945 utáni évtizedekben. Az előadások elsősorban nem a köztörténet eseményeit tárgyalják, hanem inkább a települések szerkezeti, mentalitásbeli változásainak a vizsgálatára törekednek.

A konferencia újdonsága, hogy először foglalkozik egy régió szocialistakori történetével nemcsak a hagyományos politikatörténet eszköztárának, hanem a város-, a mentalitás- és a társadalomtörténet-írás megközelítésének segítségét is felhasználva. Ezen többféle megközelítés használata a Legenda Közművelődési Egyesület konferenciáinak mostanra már védjegyévé vált.

A konferencia helyszíne: Pápai Levéltár, 8500 Pápa, Széchenyi u. 20.

Időpont: 2012. május 9. (szerda) 9.00-tól.

Támogatók: Ajka, Oroszlány, Pápa, Tapolca és Várpalota városok polgármesteri Hivatalai

Együttműködő partnerek: Magyar Történelmi Társulat, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete, Jókai Mór Városi Könyvtár – Pápa, Korall Társadalomtörténeti Egyesület és a Fiatal Levéltárosok Egyesülete.

E-mail:: leveltar@veml.hu