Nyomtat   -   www.veml.hu

Nyilvántartási rendszerek a levéltárban
2011-04-20 10:48

A Veszprém Megyei Levéltár „Elektronikus nyilvántartási rendszerek a levéltárban” címmel 2011. április 14-én levéltári informatikai szakmai műhelybeszélgetést tartott a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának segítségével. Ezúttal a levéltárak egyik legalapvetőbb feladatát, az intézményeinkben őrzött iratokról szóló nyilvántartási célú segédletek készítését és működtetését helyeztük a figyelem középpontjába. A mintegy 60 főnyi hallgatóság soraiban a levéltáros szakma képviselői mellett más közgyűjteményekből (könyvtár, múzeum) érkezett résztvevőket is köszönthettünk.  

A program első felében három különböző típusú levéltári nyilvántartó rendszerről: az országos, a fővárosi levéltári és egy megyei levéltári rendszerről hallhattunk-láthattunk tanulságos előadásokat.

Először Puzsár Imre, a Magyar Országos Levéltár munkatársa mutatta be a többség által valamilyen szinten már ismert központi nyilvántartó rendszert, az E-Archivumot. Az előadásnak különösen az adott apropót, hogy alig néhány hónapja került használatba a program legújabb, 4.0 verziója. Az előadó reálisan értékelte az E-Archivumot, hangsúlyozta, hogy a program létrehozásának és működtetésének fő alapelvét a jogszabályi rendelkezések leképezése jelenti.

Ezt követően Breinich Gábor, Budapest Főváros Levéltára főigazgató-helyettese a BFL Registrum névre keresztelt programjáról tartott előadást. A Registrum megszületésének körülményeit meghatározta a nemzetközi szabványokhoz való igazodás igénye. Ezt a programot tekinthetjük az ISAD/G nemzetközi leíró szabvány első magyarországi alkalmazásának. A program a BFL-ben a mai napig használatban van, így fontos tapasztalatokkal szolgál az elektronikus levéltári nyilvántartások további fejlesztése terén.

A házigazda Veszprém Megyei Levéltár saját fejlesztésű, több modulból álló nyilvántartási rendszerét négy levéltáros kolléga, Márkusné Vörös Hajnalka, Jakab Réka, Nagy Szabolcs és Boross István, valamint Juszt Miklós informatikus közös előadásban mutatta be. A napi munka során felmerülő gyakorlati problémák megoldása indukálta a még mindig folyamatos fejlesztés alatt álló informatikai rendszer létrehozását. A rendszer a raktári egységek helyrajzi nyilvántartására, topográfiájára alapozva magában foglalja a levéltári állomány törzskönyvi nyilvántartását, a tervezési statisztikai segédletet, a szervnyilvántartást, valamint egy kutatói nyilvántartó programot is.

A délután első programpontjaként Sipos András, Budapest Főváros Levéltára főosztályvezetője a 2010 végén életre hívott Levéltári Szabványügyi Bizottság célkitűzéseit fejtette ki. A 7 tagú bizottság működését a Levéltári Kollégium több éves időtávra tervezi azzal a céllal, hogy a hatékony adatcseréhez szükséges szabványosítási feltételek Magyarországon is mielőbb kialakulhassanak. Feladatai a levéltári leírások adatszerkezetének és adattartalmának szabványosítása, a levéltári segédletek rendszerének felülvizsgálata és az elfogadott leírási szabványoknak megfelelő irattípus szabványok (pl. anyakönyvek, térképek, testületi jegyzőkönyvek) kifejlesztése.

Végezetül Pintér Milán a Pannon Egyetemen fejlesztett kísérleti programot mutatta be, amely a raktári jegyzékek kezeléséhez nyújthat alternatív megoldást. A raktári jegyzékek adatbázisban való kezelése számos előnyt kínál az együttes kereséstől a teljes dokumentumkezelésig, ugyanakkor a megvalósítás még számos nyitott kérdést hagyott maga után. A program bemutatásában Boross István veszprémi levéltáros segédkezett az egyetem munkatársának.

Az előadások között és a nap végén lezajlott eszmecsere bővelkedett tartalmas és elgondolkodtató hozzászólásokban, véleményekben. Úgy tűnik, és ezt a sorozat jellegűnek is nevezhető eddigi rendezvényeink is bizonyítják, hogy van igény a vidéki helyszíneken rendezett levéltárszakmai összejövetelekre, műhelybeszélgetésekre. Ha a résztvevők egy-egy továbbgondolásra érdemes gondolatot most is hazavittek magukkal, már megérte.

E-mail:: leveltar@veml.hu