Név:
Szöveg:A képen látható kód vagy művelet eredménye:
1 [2] 3 4 5
Turi Krisztina2013-03-23 20:22
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Tudnának-e Önök segíteni abban, hogy hol és hogyan tudnám elkezdeni a családfám felkutatását, ha egyenlőre csak kevés információ áll a rendelkezésemre.
Válaszukat előre is köszönöm

Turi Krisztina
***
Vendég2013-02-11 21:17
Szeretettel köszöntöm Önöket!
Küldöm a mai napon készült képeket, egy videó összeállítást is készítettem, fogadják szeretettel.
További szép hetet kívánok: Lakatos Ilona
videó:http://www.youtube.com/watch?v=kN4SpFXfrUA
Képek:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2848952200634.73964.1764331795&type=3
***
Takács Ágnes2013-01-21 21:28
Tisztelet hölgyem/uram!
Érdeklődni szeretnék hogy önöknél megtalálható e egy példány a 1983. február 22-i veszprémi Napló újságból?Érdemes lenne lemennem a levéltárba miatta?
Köszönettel T.Á.
***
Hermann István2011-12-25 21:25
Tisztelt "Egy kutató"!

Elnézését kérem, ha az anyakönyvek kutatásával kapcsolatos intézményi döntés indoklása kicsit nehezen értelmezhetőre sikeredett. Mindez azért van, mert – mint az Ön hozzászólása is bizonyítja – a kérdés jogi háttere maga is meglehetősen bonyolult. Amennyiben a döntés indoklásának közzététele komolyan veszélyezteti a családtörténeti kutatók egészségét, amint azt az Ön véleménye alapján gondolom ("az agyam eldurran"), akkor meggondolandónak tartom, hogy az indoklást levegyem a honlapunkról, s csupán a döntés legyen olvasható.
Szándékom az indoklás közzétételekor az volt, hogy a kutatók is belelássanak a kutatásra vonatkozó döntésem hátterébe, megértsék azt, s amennyiben szükségesnek látják – hiszen a legutóbbi törvénymódosítás előtt tudomásom szerint nem látták annak – egyeztessenek a levéltárak képviselőivel is a kérdésről. Hátha együtt megnyugtató megoldást tudunk találni egy létező és kicsit abszurd problémára. Azt gondolom, hogy, aki figyelmesen elolvassa az általam írottakat, az észreveheti, hogy felvetettem megoldási javaslatokat is. Talán ez mutatja, hogy én magam is kutatóbarát vagyok (a jogszabályok betartásától viszont intézményvezetőként nem tudok eltekinteni).
A jelenlegi jogi szabályozás korlátokat szab az állami anyakönyvek másodpéldányainak kutatása előtt. 2011. december 31-éig nagyon szigorú korlátokat. 2012. január 1-jétől ugyan ránézésre szinte láthatatlanná válnak a korlátok, azonban, ha valaki végigtekint a jogszabályokon, amelyek valóban "alkalmazhatatlanok", de sajnos nem a levéltárosok hozták őket, s még a véleményünket sem kérték ki velük kapcsolatban, szóval, aki figyelmesen végigtekint a jogszabályokon, az láthatja, hogy a korlátok valójában továbbra is meglehetősen erősek maradtak.
A levéltáraknak ezeket a jogszabályokat kell alkalmazni, akár hivatkozunk rájuk egy döntés során, akár nem. Lehetséges, hogy önkényesen értelmeztem a jogszabályi helyeket, de arra kérem tisztelt "Egy kutatót", hogy érveljen az általam közzétett gondolatmenettel szemben, lehetőség szerint immár alkalmazható jogszabályi helyekre hivatkozva. Azt sajnos nem tudom elfogadni érvként, hogy az ország többi levéltárában mindmáig kutathatók az állami anyakönyvek másodpéldányai a bűvös, de sehonnan le nem vezethető 30-60-90 éves "szabály" alkalmazásával. Mutasson rá "Egy kutató", hogy érvelésemben hol van törés, állítsa vele szembe saját érveit, s ha erősebbnek, logikusabbnak bizonyulnak az enyéimnél, meghajlok előttük, beismerem tévedésemet. A szemtelenség, valamint a szándékos félreértelmezés vádját azonban akkor és most is visszautasítanám, ha nem tudnám, hogy ekkor már "eldurranhatott" "Egy kutató" "agya".
Egyébként egy további lehetőséget is felvetettem az indoklásban, s felvetek most is. A jogszabályok értelmezésére hivatott fórumokhoz, azaz valamely bírósághoz kell fordulni annak érdekében, hogy bírósági döntés mondja ki, mit is jelentenek, hogyan is kell alkalmazni a 2010. évi I. törvény, valamint az 1995. évi LXVI. törvény ide vonatkozó passzusait. Ennek megtörténte esetén remélhetőleg végleg lezárható lenne a vita az állami anyakönyvek kutathatósága körül.
Részemről további érveket nem tudok felsorakoztatni a döntés mögött, s azt sem hiszem, hogy "Egy kutatót" további válaszaimmal segíthetem egészsége megóvásában. Ezért, amennyiben érdemi érvelés, észrevétel nem érkezik részéről hozzám az kérdésben, a levelezést a magam részéről lezártnak tekintem.

Tisztelettel,

Hermann István
igazgató
***
Egy kutató2011-12-17 00:26
Az agyam eldurran amikor Hermann István igazgató olyan hihetetlen szemtelenséggel \"ad engedélyt\" a polgári anyakönyvek kutatására 2012-ben, amit csak ő ért, és lovalja magát bele.
Nem alkalmazhatatlan jogszabályokat kellene hivatkozásnak megadni, hanem kiírni nagy betűvel, hogy mi a Veszprém megyei levéltár önkényesen és szándékosan félreértelmezve (az országban egyedülálló módon) nem engedélyeztük a polgári anyakönyvek kutathatóságát!
Szégyelljék magukat!
***
1 [2] 3 4 5