Név:
Szöveg:A képen látható kód vagy művelet eredménye:
1 2 [3] 4 5
Jakab Réka levéltáro2011-05-24 10:03
Tisztelt Konkoly Marietta! Köszönjük, hogy megosztotta velünk véleményét. Feltételezését, miszerint bonyolult kódok alkalmazásával akarjuk elhárítani a hozzászólásokat, visszautasítjuk. Annál is inkább, hiszen nem minden hozzászólás fogalmaz meg negatív véleményt.

Ha figyelmesebben elolvassa a honlapunkon írtakat, akkor megtalálja a jogszabályi hivatkozást:

„Könnyebb tájékozódásuk végett az alábbiakban olvashatják a jelenleg hatályos az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet vonatkozó pontjait.”

Levéltárunk természetesen jogszerűen, a hatályos jogszabályok alapján jár el. A fenti jogszabály és módosítása (6/2003. (III. 7.) BM rendelet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről)

nem teszi lehetővé az anyakönyvi kutatást, hiszen igen szigorúan korlátozza azon személyek körét, akik betekintési joggal rendelkeznek. Épp emiatt kívánták idén január 1-től új törvényben szabályozni a kérdést, és a kutatást lehetővé tenni. Végül azonban - mivel az új törvény még inkább (immár technikailag) megnehezítette volna a kutatást -, hatályba léptetését elhalasztották.

A Veszprém megyei állami anyakönyvek – természetesen – nem különböznek az ország más megyei levéltáraiban található anyakönyvektől. Az anyakönyvi másodpéldányokra vonatkozó jogszabályok kérdésében van eltérés a levéltárak között. Míg más levéltárak a náluk őrzött anyakönyvi másodpéldányokat levéltári iratnak tekintik, amelyre a levéltári törvény előírásai vonatkoznak, addig az anyakönyvi törvény és az illetékes minisztérium szerint nincs különbség anyakönyvi első- és másodpéldány között, tehát mindkettőre ez a jogszabály vonatkozik. Levéltárunk eszerint jár el.

Természetesen levéltárunk is kutatás párti, ezért várjuk és bízunk az új jogszabályban.
***
Konkoly Marietta2011-05-24 09:21
Tisztelt Jakab Réka!
Köszönjük a tájékoztatást, csak szeretném tudni hogy melyik ez a törvény, mikor és hol jelent meg amely korlátozza az 1895-1973.év közötti állami anyakönyvek kutatását, valamint miért lehet az országban máshol kutatni ezen adatok után csak Veszprém megyében nem.Honlapjukon nincs pontos tájékoztatás csak "Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői egy megbeszélésen felhívták a levéltárak figyelmét" egy ilyen felirat. Ez hivatkozási alap?Mitől más egy veszprémi állami anykönyv modjuk egy budapesti anyakönyvtől ami jelenleg is kutatható?
A könyv beirásához szükséges kód lehetne mondjuk 25 betű és szám és még több kriksz-kraksz, hogy ne lehessen elolvasni és véleményt irni - belefáradtam a próbálkozásba.
***
Jakab Réka levéltáro2011-03-21 12:23
Minden magyar állampolgárnak joga van ingyenesen levéltári kutatást végezni a kutatási szabályzati keretek között. Ehhez egy a személyazonosságot igazoló okmány felmutatására és kutatótermi beiratkozásra van szükség. A családtörténeti kutatás kiindulópontját jelentő anyakönyvi kutatás levéltárunkban korlátozás alá esik. Az 1895 előtt vezetett felekezeti anyakönyvek mikrofilmen kutathatók. Az 1895-1980 között vezetett állami anyakönyvi másodpéldányok azonban - a jelenleg hatályban lévő anyakönyvi törvény értelmében - nem kutathatók. Erről bővebben olvashat Kutatószolgálat menüpontunk alatt.
***
Ladomérszky György2011-03-12 18:39
Jó napot!
Arra lennék kíváncsi, hogy a veszprémi levéltárba hány éves kortól lehet kutatást végezni? Esetleg lehet már általános iskolás korban is? És esetleg családfa kutatásról is lehetne szó?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ladomérszky György
***
Tóth Tamás2010-09-26 01:45
Keresés, mikor kutatott itt a nevezett.
***
1 2 [3] 4 5