Családtörténeti kutatás határon innen és túl - könyvbemutató

Írta: leveltar
2009.07.01. 10:11
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

2009. április 2-án került sor a "Családtörténeti kutatás határon innen és túl" című, most megjelent könyv bemutatójára a Veszprém Megyei Levéltárban.
Hermann István levéltárigazgató üdvözlő szavait követően Dr. Horváth József a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár Igazgatója mutatta be a 2007 májusában megrendezett konferencia anyagát közreadó kötetet. Ismertetésében először a kötet első részét méltatta, amelyben hazai és határon túli levéltáros szakemberek tanulmányai kaptak helyet. A neves, nemzetközileg is elismert szakemberek azokat a levéltári anyagokat mutatják be, melyek a családtörti kutatás szempontjából nélkülözhetetlenek, kitekintve a szlovákiai, erdélyi, szerbiai publikált forrásokra és feldolgozásokra. A kötet második felében a Veszprém megyében folyó családtörténeti kutatások eredményeiből válogatott írásokat értékelte. A témájában és módszertanában színes és érdekes beszámolók izgalmas lenyomatát nyújtják a 21. század eleji helyi kutatásoknak. Összességében a kötet kézikönyvként is szolgáltahat a családtörténet művelői számára. Az 500 példányban megjelent könyvet Veszpérmben, a levéltár központi épületében. A Török Ignác u. 1. szám alatt lehet megvásárolni.
A könyvbemutatót követően a "Személyes történelem és a családtörténeti kutatás új útjairól" rendezett kerekasztal-beszélgetésre került sor. A beszélgetés résztvevői: Madarász Lajos nyugalmazott levéltárigazgató, Schleicher Vera néprajzkutató, Horváth József könyvtárigazgató, Ladányi István irodalomtörténész, író, Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros, a kötet szerkesztője többek között olyan izgalmas kérdésekre kereste a választ, hogy mi lehet az oka a családtörténeti kutatások fellendülésének? Ki milyen nyomot hagy maga után, mit mond el, mint hallgat el és miért? Hogyan értelmezhető a személyes emlékezet, mint történelmi probléma? Mi a családkutatás emberi, szakmai "haszna"? Van-e hasznos, vagy haszontalan családkutatás? A téma aktualitását és a beszélgetés jelentőségét jelzi, hogy a levéltár előadóterme és a szomszédos kisterem megtelt érdeklődőkkel.


 

Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült fotók: