Bibliatörténeti kiállításmegnyitó és előadás

Írta: admin
2017.02.23. 17:15
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

 

Szeretettel hívjuk és várjuk rendezvényeinkre 2017. február 27-án (hétfőn) 15 órára a Levéltár épületébe, amelynek keretében egy különleges bibliatörténeti kiállítást tekinthetnek meg szakvezetéssel és egy időutazásban vehetnek részt Daruka Mihály vezetésével, aki a Vizsolyi Biblia nyomtatásának hiteles történetét mutatja be élményszerűen, bevonva hallgatóságát is a munka folyamatába.

A Tóra tekercstől a Luther Bibliáig című bibliatörténeti vándorkiállítás alapját egy magángyűjtemény képezi, melynek célja felekezeti és világnézeti elköteleződéstől függetlenül bemutatni a Biblia kialakulását, a fordítások történetét, a történelemre, kultúrára és gondolkodásra gyakorolt hatását.

A régészet számos olyan kéziratos és nyomtatott Biblia kiadást tart számon, melyek a tudomány és a teológia számára felbecsülhetetlen értékűek. Ezek a könyvek a világ különböző könyvtáraiban, múzeumaiban, kutató intézeteiben találhatók. A modern technika lehetővé teszi, hogy ezeknek a Bibliáknak a pontos hasonmásait, úgynevezett facsimilie kiadásait a kutatók és a gyűjtők számára elérhetővé tegyék.

A gyűjtemény segítségével egy kiállításon belül tekinthetők meg azok a történelmi Biblia hírességek, melyeknek eredeti példányait lehetetlen egy kiállításon bemutatni.

A tárlatokon találkozhatunk többek közt a híres Qumráni tekercsekkel, láthatjuk a Codex Sinaiticust, találkozhatunk a Luther Márton által kiadott Bibliával vagy a híres King James Version első kiadásával. Betekintést kaphatunk a magyar Bibliafordítások történetébe, valamint testközelből nézhetünk meg egy Tóra tekercset.

A Bibliák eredeti példányaik keletkezésének sorrendjében, tudományos ismertetőkkel vannak kiállítva, így bármilyen korú és műveltségű ember eligazodik és talál maga számára érdekességeket.

A kiállításra minden érdeklődőt szeretettel várunk.