SzimPATIKUS Veszprém (vetélkedő)

Írta: admin
2016.05.13. 12:05
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

 

AZ ONLINE FELADATLAP KITÖLTÉS ELÉRHETŐ!
Kérem kattintson ide a feladatlap kitöltéséhez!

A feladatlap megoldáshoz szükséges könyv megvásárolható a A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában és a Veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban!


 Történelmi és irodalmi barangolásra hívjuk az érdeklődő felnőtteket a patikák világába a 15. századi Tallinntól a 20. századi Veszprémig. Mi változott a misztikum és a tudomány gyógyítás szolgálatába állított vegykonyhájában az idők során, hogyan éltek az ezzel foglalkozó patikuscsaládok? A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára és a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület által, a Veszprém Finnugor Kulturális Főváros programsorozat keretében szervezett vetélkedő győztese bejárhatja Tallinn óvárosának középkori, macskaköves utcáit, hiszen a fődíj az észt fővárosba szóló utazás.


 


A felnőtteknek szóló, egyéni vetélkedő résztvevőinek feladatlapot kell kitölteniük. Ennek feladatai Indrek Hargla: Melchior, a patikárius és a Szent Olaf-templom rejtélye című történelmi-bűnügyi regényhez (Metropolis Media, Budapest, 2013) valamint a Veszprémi Történelmi Szalon Veszprémi patikusok című beszélgetéséhez kapcsolódnak, melyre 2016. május 26-án (csütörtökön) 16:30-18:00 között kerül sor a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának dísztermében. A beszélgetés felvételről utólag online is meghallgatható az alábbi címen: http://www.veml.hu/leveltar/ → Veszprémi Történelmi Szalon.

A feladatlap elektronikusan és papíralapon is megoldható.

A feladatlap elérhető május 26-ától:
- elektronikus formában a http://www.veml.hu/leveltar/ címen
- papíralapon az MNL Veszprém Megyei Levéltárában valamint az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A regénnyel terjedelme miatt ajánlott a feladatlap közzétételét megelőzően megismerkedni, hiszen a megoldásra csak másfél hét áll a versenyzők rendelkezésére! (A megyei könyvtár központi könyvtárából a legfürgébbek kikölcsönözhetik a kötetet. A könyvtár honlapján  (http://aleph.ekmk.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők, hogy van-e még szabad példány a könyvből vagy a 88/560-620/113, 114-os telefonszámon akár félre is tudják tetetni.)

BEKÜLDÉS

A feladatlapok beküldési határideje 2016. június 6. (hétfő).
Elektronikus formában a benyújtás online történik.

A papíron kitöltött feladatlapokat a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának címére kérjük eljuttatni személyesen (Veszprém, Török Ignác utca 1.) vagy postai úton (8202 Veszprém 2, Pf. 705). A borítékra, kérjük, írják rá: „SzimPATIKUS Veszprém”.

DÍJAZÁS

A díjkiosztóra az Ünnepi Könyvhéten Indrek Hargla jelenlétében kerül sor, a Művészetek Háza által 2016. június 13-án (hétfő)18 órai kezdettel megrendezett író-olvasó találkozó keretében. A szerzővel Kilián László beszélget.

Díjak:

1. helyezett: hosszú hétvége Tallinnban 1 fő részére (repülőjegy + szállás 2 éjszakára)
2. helyezett: Melchior gyógylikőrje, meglepetés ajándékcsomag, a Veszprémi Kaleidoszkóp kötetei
3. helyezett: Melchior gyógylikőrje, meglepetés ajándékcsomag
 

(A veszprémi Fekete Sas patika 1924-ben)