Veszprémi Történelmi Szalon 12. – Gyermekmenhely és kórház

Írta: leveltar
2014.11.07. 13:42
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

Száztíz éve, 1904 őszén nyitotta meg kapuit a veszprémi gyermekmenhely. A Plosszer-sétány (ma: Erzsébet-sétány) végén álló palotaszerű épületet egy év alatt építették fel Ybl Lajos tervei alapján Csomay Kálmán kivitelezésében. A Veszprém Történelmi Szalon következő beszélgetése az épületben végzett gyermekvédő és gyógyító munkát, az árva és beteg gyermekekért dolgozó közösség belső életét szeretné felidézni. Hívunk és várunk minden érdeklődőt 2014. november 13-án, csütörtökön 15 órára a Csolnoky Ferenc Kórház Csillag termébe. 


A gyönyörű épület a Dunántúl öt megyéjéből (Fejér-, Veszprém-, Vas- és Moson és Somogy) fogadta be az árván maradt gyermekeket csecsemőkortól tizenöt éves korukig. Már az első évben, 1904-ben 1174 gyermek sorsáról döntöttek. Cseresnyés József orvos-igazgató majd három évtizedes munkájával szakmailag is továbbfejlesztette az intézményt. A veszprémi intézeti központban 1938-ban már 131 ágyon szervezték a munkát, a hozzá tartozó 22 telepen 4899 gyermeket helyeztek el. A második világháború zűrzavaros időszakában, 1944 végén Szenttornyay Sámuel igazgató-főorvos az egészséges gyerekeket nyugatra szállította, a betegeket és fogyatékosokat itt hagyta, ugyanakkor az intézet a Kassáról, Rimaszombatból menekült, állami gondozásban lévő gyermekeket és gondozóikat is befogadta, majd mindnyájan a Jókai Mór utcai sziklapincében vészelték át a város felszabadításának legnehezebb időszakát.

1945 után veszprémi intézmény státusa fokozatosan megváltozott. 1945 júniusától a gyermekmenhely gyógyító funkciója növekedett, mivel a kórházból átkerült ide a tízágyas gyermekosztály. Új nevét: Állami Gyermekvédő Intézet nem sokáig viselte, mert a Népjóléti Minisztérium egy határozattal 1950-ben gyermekkórháznak nyilvánította. 1955. szeptember 3-án vette fel Heim nevét. Kiváló igazgatói és munkatársi gárdája csak a gyermekek gyógyítását tartották szem előtt. Dr. Gaál István igazgatása alatt (1945–1965) a gyermekkórházban kezdte meg működését a város első gyermek-szakorvosi rendelője, a koraszülöttek gondozása, majd 1959-ben itt alakították ki a Vérellátó Állomást. Dr. Török János vezetése alatt (1964–1986) kiépültek a szakambulanciák és számos diagnosztikus és terápiás eljárás az országban elsőként honosult meg Veszprémben (pl. a kékfény-kezelés).

1977-ben integráció címen először elveszítette gazdasági és szakmai önállóságát a gyermekkórház. Dr. Gáty István az 1987-ben kinevezett intézményvezető főorvos nagy erőfeszítést tett azért, hogy a kórház berendezése és épülete ne romoljon le, mégis 1995. május 15-én az épületet is el kellett hagyniuk, az intézmény átköltözött a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház E épületébe.

2008-ban Veszprém Megye Önkormányzata a volt kórházépületet kilencven évig történő használatra átadta a Pannon Egyetemnek, hogy ott tudományos központot alakíthasson ki, de a beruházás elmaradt, az épület visszaszállt az államra. Az árváknak épült gyönyörű épület ma elhagyatottan áll, magára maradva feladat és gondoskodás nélkül. 


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült hangfelvétel:A rendezvényen készült fotók:

I. Menhely:

II. Gaál István - Hőskor:

II. Gaál István - Ápolónők:

III. Török János:

IV. Integráció: