Pharrajimos emléknap

Írta: leveltar
2014.07.25. 15:10
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

A roma holokauszt székesfehérvári és várpalotai áldozatainak emlékére
Várpalota, 2014. augusztus 2. (szombat)
 
Magyarország egyik legnagyobb roma tömegsírja a várpalotai Grábler-tó melletti akácosban van, ahol 118 székesfehérvári és várpalotai cigány származású embert (férfiakat, asszonyokat és gyermekeket) gyilkoltak meg a nyilas csapatok 1945 februárjában. Az áldozatokat 1946-ban exhumálták, de halálukat a mai napig nem anyakönyvezték, a holttestek további sorsa is ismeretlen.


(A történetről bővebben lásd a mellékletet!)
 
 

A magyar zsidóság és cigányság deportálásának 70. évfordulója alkalmából, a kormány által meghirdetett Magyar Holokauszt Emlékév programsorozatának részeként Várpalota Város Önkormányzata, a Veszprém megyei Roma Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára szeretne méltó emléket állítani a tömegmészárlás áldozatainak. Az emléknap célja, hogy a tudomány és a művészet eszközeivel felelősségérzetet és empátiát ébresszen a roma holokauszt ügyében, mélyebb megismerésre és együttérzésre ösztönözzön.

A Thury-várban kezdődő programsorozatban kiállítás, filmvetítés és beszélgetés jeleníti meg a korszakot. Levetítésre kerül Varga Ágota: Porrajmos – Cigány holokauszt című dokumentumfilmje, amely átfogó képet ad a magyarországi cigányok deportálásáról. A túlélők tapasztalatai, a megörökített történetek a II. világháború könnyes-véres éveiből származnak. A cigányság hetven éve történt tragédiájáról a rendezőnő, Csepeli György szociálpszichológus, szociológus és Harmat József a téma kutatója beszélgetnek.

2013. január 22-ei színházi előadásukban középiskolás diákok dolgozták fel és dramatizálták a székesfehérvári és várpalotai cigányság tragédiáját Kéry Kitti (a veszprémi Petőfi Színház művésze) rendezésében, amelyet felvételről láthatnak az érdeklődők a Thury-várban.

Az emléknap zárására a Grábler-tó partján kerül sor. A kegyelet virágai a rendezvény alatt a kivégzéseknek helyet adó akácos közelében kialakított ideiglenes emlékhelyen helyezhetők el. Az emlékhely a 8-as számú főút és az iparterületre vezető bekötőút közötti területen került kialakításra.
Az ünnepélyes megemlékezésre a tó északi partján található tisztáson kerül sor. Az ünnepi megemlékezést dr. Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere tartja. Ezt követően Snétberger Ferenc, roma származású Kossuth-díjas gitárművész, valamint a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ roma diákjai adnak koncertet. Többek között elhangzik majd az „In Memory of my People” (Népem emlékére) című, gitárra és zenekarra írt műve, amelyet népének ajánlott. Snétberger Ferenc a holokauszt 50. évfordulójára komponálta a darabot, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, és amely erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. A komponista maga mutatta be a művet Magyarországon, Olaszországban és Németországban, valamint 2007-ben, a Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából, az Egyesült Nemzetek New York-i székházában.
Az esti hangversenyt követően 118 mécsest gyújtunk az áldozatok emlékére.  


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült hangfelvétel:A rendezvényen készült fotók (Thury vár):

A rendezvényen készült fotók (Grábler tó):