Jutasi őrmester túra 2014

Írta: leveltar
2014.06.26. 15:54
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

Immár ötödik alkalommal került megrendezésre 2014. június 13-án (pénteken) a „Jutas őrmester túra 2014”. A veszprémi általános és középiskolásokat megszólító teljesítménytúra célja, hogy a fiatalok megismerjék Veszprém és környékének egyedülálló katonai értékeit, hadtörténeti múltját. A verseny megszervezését a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ vállalta, segítő partnerei voltak: MNL Veszprém Megyei levéltára, Veszprém MJV Önkormányzata 


Az útvonal áthaladt több olyan ponton, ami a Veszprémben 25 évig működő Jutasi Altisztképző Iskola emlékeinek felidézésére volt alkalmas. Meggyőződésünk, hogy nemcsak a Veszprém melletti elköteleződést erősítette ez a program, hanem közösségépítő, léleknemesítő teljesítmény is volt.

A középiskolások részére 20 km, az általános iskolások részére 8 km hosszú teljesítménytúra útvonala a következő pontokon haladt keresztül: a Szentháromság-tér, Hősök kapuja, Országzászló (Polgármesteri Hivatal), az Alsóvárosi temetőben található Hősi emlékmű, a32-es emlékmű, Jutasi úti emléktábla, Légierő emlékmű, Levéltár (Jutasi Altisztképző Iskola), Erdei iskola, Ejtőernyős emlékmű, Honvédségi pont, Csatár-hegy, Erdei iskola, Honvédségi pont, Laczkó forrás, Állatkert, Korona emlékhely, Benedek-hegy, Szentháromság tér.

A túra résztvevőinek katonai térkép alapján kellett tájékozódniuk, és a helyszíneken beszerezhető információk alapján kérdésekre válaszolni. Honvédségi ismeretekre és a Jutas őrmester képzés áttekintésére is szükség volt. A levéltár munkatársai nem csak az épület történetéről, hanem néhány mondat erejéig a levéltárról is tájékoztatást adtak. A diákok és nevelőik nagy érdeklődéssel hallgatták Földesi Ferenc nyugalmazott ezredes és levéltárunk munkatársainak (Szitási Istvánné, Tóth Péter) ismertetőjét és a nagy hőségben felüdüléssel tekintették meg a Magyar Királyi Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző Intézet történetéről összeállított kiállítást a levéltár hűvös előcsarnokában.

A programon az Ipari Szakközépiskolából 30 fő, a Lovassy László Gimnáziumból 12 fő, a Medgyaszay középiskolából 47 fő, a Vetési Albert Gimnáziumból 152 fő, a Jendrassik- Venesz Középiskolából 32 fő, a Táncsics Mihály Középiskolából 79 fő vett részt. Az általános iskolák közül a Kossuth Lajos iskolából 168-an, a Gyulaffy László iskolából 33-an, a Báthory István iskolából 275, a Cholnoky Jenő iskolából 21-en, a Deák Ferenc iskolából 84-en jelentkeztek a túrára. Összesen 959 diák és pedagógus vett részt az idei „Jutasi őrmester túrán”. A legeredményesebb csoportokat vásárlási utalványokkal jutalmazták.

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvény elérte célját, az ismeretszerzés mellett erősítette a fiatalok Veszprém melletti elköteleződését és közösségépítő, léleknemesítő program is volt a tanév utolsó napjaiban.