A raktári jegyzék metamorfózisa

Írta: leveltar
2014.06.02. 12:24
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS
 
Megjelent a raktári jegyzékekről szóló módszertani tanulmány!

Több mint negyven éve készülnek szinte változatlan formában a levéltári rendezőszobákban az egyik legalapvetőbb segédlettípus, a raktári jegyzék újabb és újabb példányai. Az utóbbi évtizedben a levéltárakat is megérintette a digitális korszak, az informatikai rendszerekhez való alkalmazkodás elkerülhetetlenné vált a levéltári munkafolyamatok és gyakorlatok tekintetében. A raktári jegyzékek rendkívül gazdag, a levéltárosok, valamint a kutatók számára egyaránt igen fontos adattartalmat hordoznak magukban.  

 


Vajon egy kifutó, lassan megszűnő, vagy egy továbbélő és megújítható segédletként tekintsünk a raktári jegyzékre? Miként lehet a raktári jegyzéket az új elvárásoknak megfelelően átformálni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a raktári jegyzékek elektronikus megjelenítése és kezelése című módszertani tanulmány két szerzője, Boross István, az MNL Veszprém Megyei Levéltárának főlevéltárosa és dr. Juhász Zoltán, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar, Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi docense. A szerzők a tanulmányt vitaindítónak szánják, javaslatuk egy lehetséges út, amelyet optimálisnak tartanak ugyan, de nyitottak a mód és forma megvitatására, alakítására. Szeretnék, ha javaslatukat minél több levéltáros és levéltári informatikus kolléga olvasná, és szívesen fogadják az észrevételeket, hozzászólásokat az alábbi e-mail-címeken: boross.istvan@veml.hu és juhasz@virt.uni-pannon.hu


A tanulmány kéziratának elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.A módszertani tanulmány honlapunkról (innen) letölthető.


Technikai tanács: a letöltött tömörített fájl kicsomagolása után, a mappa szerkezetét érdemes megtartani, valamint a melléklet fájlokat nem célszerű átnevezni, mert a tanulmány PDF formátumú főszövegébe linkelt mellékletek csak így hívhatók elő probléma nélkül.