Szép községi címerek

Írta: leveltar
2013.10.16. 14:58
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS
Levéltárunk is szerepelt Vágsellyén, 2013. szeptember 6-án.

MEGPECSÉTELT TÖRTÉNELEM címmel rendezett konferenciát a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltára szeptember 6-án. A vágsellyei levéltár, amellyel immár 12 éve állunk szívélyes intézményközi kapcsolatban, minden év szeptemberének első felében nemzetközi konferenciát tart, aktuális és népszerű témában. Az idei alkalommal a Szlovákia területén eredetiben fennmaradt második legrégibb oklevél, az 1113-as keltű második zobori oklevél kiadásának 900. évfordulóját tisztelte meg a levéltár egy felolvasóülés és a hozzá kapcsolódó kiállítás megnyitásával. A rendezvény logóját az oklevél iniciáléjából vették a gondos szervezők.  


Az 1113. évi oklevélben -- melyet a nyitrai püspökség levéltára őriz – Godefrid zobori apát kérésére Kálmán király összeírta a zobori Szt. Hippolit-templom javait és azok határait. Az évforduló így egy zömmel címer- és pecséttani tárgyú felolvasóülésre és a zobori kolostor történetét, valamint az oklevélben megemlített tucatnyi falu távolabbi és közelebbi történetét bemutató kiállításra adott jó alkalmat. 

A konferencián több neves kutató szerepelt. Marián Samuel a zobori kolostor régészeti feltárásáról beszélt, Novák Veronika sellyei levéltárigazgató asszony a mai Galántai és a Vágsellyei járás oklevélben említett középkori falvairól adott elő, Radoslav Ragač a szlovákiai egyházi heraldika és szfragisztika időszerű feladatairól értekezett. Utána egy morvaországi kutatótól, Miroslav Svobodától a morvaországi ciszterci rend pecséthasználatáról láttunk-hallottunk előadást, majd a debreceni Szálkai Tamás következett a hajdúvárosok XVII--XIX. századi pecséthasználatával.

Levéltárunkat Somfai Balázs ny. főlevéltáros képviselte Címer – jelvény – logó – brand? Gondolatok Veszprém megye községeinek jelenkori címeralkotásáról című problémafeltáró előadásával, amelyet Novák Veronika szinkrontolmácsolt, ezúttal is kifogástalanul. Az előadás lehetőséget nyújtott arra is, hogy bemutathassuk a Gáty István reprográfussal együtt alkotott levéltári heraldikai műhely néhány, módszertanilag is követhetőnek szánt produktumát. A szlovák televízió magyar szerkesztősége rövid riportot készített kollégánkkal a konferencia után. 

Záróképek:

Válogatás levéltárunk műhelyének címerajánlataiból

Bakonybél (1996)

Hajmáskér (1996)

Jásd (1999)