A Cserhát Múltidézése a megújuló belvárosban

Írta: leveltar
2013.09.25. 15:55
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

A Veszprém Megyei Levéltár 2013. szeptember 27-én gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a Hotel mögötti térre. Veszprém város polgárai szeretnék ünnepélyesen birtokba venni a megújult belváros rendezvényterét. Bemutatkoznak Veszprém városrészi egyesületei, felidézik a régi cserháti iparosok világát, miközben a levéltár és a városrészi baráti körök bográcsos, roston sütött ételeit és süteményeit is megkóstolhatják az érdeklődők.
A rendezvényt eső esetén is megtartják a Laczkó Dezső Múzeumban.


Rendhagyó tárlatvezetés és Cserháti Csörte

Szeptember 27-én (pénteken) délelőtt 10:00 órától a Laczkó Dezső Múzeumba hívtuk a veszprémi általános iskolák 5-5 fős csapatait és az érdeklődő szülőket, nagyszülőket. A város iskolái közül a következő intézmények fogadták el meghívásunkat és vettek részt a Cserhát múltidézésében: 1. Deák Ferenc Általános Iskola, 2. Báthory István Általános Iskola, 3. Hristo Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, 4. Simonyi István Általános Iskola, 5. Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, 6. Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, 7. Cholnoky Jenő Általános Iskola, 8. Padányi Katolikus Gimnázium és Általános Iskola, 9. Lovassy László Gimnázium, 10. Táncsics Mihály Szakiskola és Szakközépiskola. A Laczkó Dezső Múzeumban látható Cserhát kiállítás tereiben az egykori lakosok (Dr. Csizsár Miklós, Édes Gyuláné, Jády Melitta, Horvát László és Linczmájer Katalin) tartottak rendhagyó tárlatvezetést, és korhű ruhákban korabeli dokumentumok felolvasására kerül sor. A diákoknak játékos vetélkedő, a „Cserháti Csörte” keretében állítottak össze feladatokat a Laczkó Dezső Múzeum fiatal múzeumpedagógusai (Benkő Gabriella, Király András és Molnár Jenő), amely tovább segítette a megszerzett ismeretek rögzítését. A vetélkedőben résztvevő gyerekek Brányi Mária alpolgármester-asszonytól és Németh Károly, a Várostér Alapítvány elnökétől a Cserhátról szóló kötetet és egy adventi budapesti kirándulás (benne Navracsics Tibor vezetésével egy parlamenti vezetés) lehetőségét kapták jutalmul.


„Zászlóünnep” 

A gazdag programkínálat szabadtéri rendezvényei a „zászlóünnep” ceremóniájával kezdődött, helyszíne a Hotel mögötti rendezvénytér volt. Porga Gyula polgármester köszöntője után a veszprémi városrészek korhű ruhákban megjelent képviselői ünnepélyesen köszöntötték a Cserháton lakó és valamikor itt élt családok képviseletében megjelent Cserháti Társaskör tagjait. A régi hagyományoknak megfelelően a társaskör zászlajára szalagokat kötöttek fel, ezzel is kifejezve együttműködési szándékukat.

Az ünnepélyes ceremóniára a régi hagyományoknak megfelelően került sor. A városrész képviseletében a zászlótartó és a zászlóanya behozta a tér közepére a zászlót, amely az egyesületnek és a polgárok egyesülési joggal való élésének leglátványosabb, legünnepélyesebb tárgyiasult jelképe. Ezt követően a Veszprém–Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület elnöke, Édes Gyuláné Kardos Éva a zászlónál állva az egyesület egésze nevében köszöntötte a zászlót a tagság felé fordulva, majd elmondta az egyesület jelszavát: „Cserhát Veszprém szíve, mely lüktetve élteti a várost.” Ezután megfogta a zászló lengőrészét és felemelve, mindenki számára láthatóvá tette a zászlólapot. Utána a szép elvek nevében meghajtotta a zászlót a tagság, az elnökség és minden kedves vendég felé, ekkor a zászló köszöntötte a jelenlevőket. Ezt követően ünnepélyesen a ceremónia levezetője, Somfai Balázs a MNL Veszprém Megyei Levéltárának ny. főlevéltárosa felkérte a legrangosabb díszvendéget és a városrészi egyesületek képviselőit, hogy kössék fel a zászlócsúcsra a zászlószalagokat. A városrészi képviselők nevében Némedi Lajos alpolgármester, a városrészi egyesületek nevében az elnökök: Dr. Simon Katalin (Egry József Lakótelepi Baráti Kör), Heiter Sándor (Jeruzsálamhegyi Baráti Kör), Godzsa Zoltán (Veszprémi Újtelepi Baráti Kör), Csécs Ferenc (Dózsavárosi Baráti Kör), Tavas Vilmos (Közösség Kádártáért Egyesület), Merse Ildikó (Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület) kötötték fel szalagjaikat. Végül a zászlóanya elfoglalta helyét az elnökségben. A zászlótartó pedig ettől kezdve közel függőlegesen tartva a zászlórudat elhelyezte a zászlót a zászlótartó állványon.
A zászlóünnep nagy érdeklődés mellett zajlott. A ceremóniát Veszprém város polgármestere, Porga Gyula, alpolgármestere, Némedi Lajos, a képviselők, a városrészi egyesületek megjelent tagjai, a veszprémi általános iskolák diákjai és tanárai, a Táncsics Szakiskola és a Lovassy László Gimnázium tanulói és tanárai, a mesterségek képviselői, az MNL Veszprém Megyei Levéltárának, valamint a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai és az érdeklődő veszprémi polgárok követték figyelemmel.
A zászlóünnep ceremónáját vezette: Somfai Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának nyugalmazott főlevéltárosa. Ezt követte ... 


A városrészi szervezetek bemutatkozása 

A rendezvényen megjelent 7 városrészi egyesület: 1. a Veszprém–Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület, 2. az Egry József Lakótelepi Baráti Kör, 3. Jeruzsálamhegyi Baráti Kör, 4. a Veszprémi Újtelepi Baráti Kör, 5. a Dózsavárosi Baráti Kör, 6. a Közösség Kádártáért Egyesület és 7. a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület paravánon elhelyezett tablókon, dokumentumokon mutatták be egyesületük munkáját, életét, valamint a városrész nevezetességeit. Munkájukról egyrészt az egyesületek elnökei beszéltek moderátor (Márkusné Vörös Hajnalka) közreműködésével kihangosítva, másrészt az egyesületi standok mellett elhelyezett kivetítőn tekinthették meg az érdeklődők a városrészekről és a hagyományápoló baráti körök munkájáról készült kisfilmeket. A rendezvény közben rövid műsor keretében kaphattak ízelítőt az érdeklődők a civil szervezetek sokrétű munkájából. A Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület táncbemutatóját, a Veszprém–Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület korhű ruhában megtartott felolvasását és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör ruhabemutatóját tekinthették meg az érdeklődők. A program résztvevői a városrészi baráti körök gasztronómiai hagyományaiból is ízelítőt kaptak: Jókai bablevest, kádártai halászlét, bográcsos, roston sütött ételeket és a gyulafirátóti német konyha süteményeit kínálták az érdeklődőknek. A városrészi egyesületek bemutatkozását vezette: Márkusné Vörös Hajnalka, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgató-helyettese, főlevéltáros. 


Mesterségek élő bemutatása 

Az ősi mesterségeket bemutató programunkon arra törekedtünk, hogy jelen legyenek a mesterséget ismerő idős mesterek és a szakmát folytató fiatal szakemberek. Mester és tanítványa folyamatosan dolgozott a szabadtéren kialakított műhelyében. Az érdeklődők egyenként felkereshették és megleshették a szakmák speciális fogásait, kérdezhettek és egy-egy egyszerűbb munkafolyamat kipróbálására is volt lehetőség. Moderátor segítségével (Márkusné Vörös Hajnalka) a mesterek kihangosítva is beszéltek mesterségük múltjáról, a régi cserháti iparosokról. A rendezvényen a következő mesterségek és képviselőik mutatkoztak be: 

  1. Bútorasztalos (Horváth József, Kiss László, Kajtár Jenő, Sanda András és a Táncsics Mihály Szakiskola diákjai), akik a furnérizés, gyalulás, politúrozás műveleteit mutatták be és elkészítettek egy-egy széket a hagyományos asztalos és a mai elektromos szerszámok segítségével.
  2. Kőműves, stukkókészítő, gipszöntő és aranyozó munka folyamatait a Táncsics Mihály Szakiskola tanárai és diákjai szemléltették, többek között Kőszegi Lajos, Tölgyesi Ákos, Borka Sándor és a műemlékvédelmi szakirány tanulói. Vetített képes anyaguk segítségével szemléltették az évek során felmért és felújított épületek, kapuk, kápolnák, templomok sorát.
  3. Könyvkötők ősi szakmáját Fa Lili Eszter restaurátor és könyvkötő szemléltette. Bemutatta a különböző könyvkötési módszereket, papírokat, fűzési módokat, beszélt a híres veszprémi könyvkötő dinasztiákról, többek között a Georgi családról, akik századokon keresztül jelen voltak a városban és könyvkötéssel és könyvek forgalmazásával foglalkoztak.
  4. A kötélgyártók régi mesterségét Husvéth László, ősi cserháti iparoscsalád leszármazottja mutatta be az érdeklődőknek. A Husvéth család már a 18. században a városban, a Cserháton élt, részt vettek a barokk vár építkezéseiben, majd a reformkorban és az 1848-as szabadságharcban is jeleskedtek. Folyamatosan kötélgyártóként dolgozott a család, apáról-fiúra adták át a szakma ismeretét és szeretetét. Utolsó cserháti otthonuk a Pacsirta utca 4-es szám alatti házban volt, ahonnan az Ádám Iván utcába költöztek, folytatva a mesterséget.
  5. Az üveges mesterség szerteágazó munkáját Szitási István és felesége mutatta be. Láthattunk és hallhattunk a különböző üvegekről (hutaüveg, síküveg, ólomüveg, tükör…), azok megmunkálásáról, hasznosítási lehetőségeiről.
  6. A szikvizes munkáját Epinger Ferenc (Rátót) tárta az érdeklődők elé. Megtudhattuk, hogy a szódavíz készítése igazi hungarikum, csak Magyarországon készítik és fogyasztják ilyen mennyiségben. A Cserháton Korpáczy Béla szikvízüzeme dolgozott, amely a veszprémi kocsmák és vendéglők többségét ellátta szódavízzel. Bemutatásra került a gyártás folyamata, régi szódásüvegek és megkóstolhatták a résztvevők a mester által készített szódavizet is.
  7. A fémmegmunkálás és ötvös munkáját Laki István és Szűcsné Novák Mária tűzzománcműves mutatta be. Elhozták fémmegmunkáló eszközeiket, felfűtötték kis kemencéjüket, így a fémmegmunkálás valamennyi munkafolyamata megtekinthető volt sátoruknál.
  8. A villanyszerelők szakmáját Gombor József mester mutatta be. Évtizedek óta bővülő múzeumából ipartörténeti ritkaságokat hozott el a bemutatóra: Elkészítette a világ legkisebb örökmozgó szerkezetét, érdekes történeteket mesélt a város villamosításáról és a Viadukt második világháborús megmentéséről, amely éppen a hős villanyszerelőknek köszönhető. (3/4b + 4/4b. melléklet)

Játszóház, kézműves foglalkozás 

Sajnos a hideg, esős időjárás miatt a kisgyerekes családok hamar behúzódtak a melegebb, zárt terekbe, így az óvódások, kisiskolások csak rövid ideig voltak jelen rendezvényünkön. Hősiesen kitartottak viszont az általános iskolások, akik valamennyi számukra kínált lehetőséget kihasználtak (szalmatárgyak, papírállatkák készítése, könyvkötés, üvegfestés, tűzzománc készítés, sakktábla politúrozás, szögverés). Örömmel készítették el mesterremeküket, amit a foglalkozás után haza is vihetek.) 

 

 „A projekt az Európai Unió
támogatásával valósul meg.”