Gyűjtőterületi műhelybeszélgetés

Írta: leveltar
2013.09.10. 14:17
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

  Levéltárunk a gyűjtőterületi műhelybeszélgetéssel, vitával a munkaterülettel kapcsolatos részben már ismert, másrészt még fel sem bukkant problémákra, értelmezés eltérésekre szeretné felhívni a figyelmet, természetesen annak igényével, hogy a rendezvényen az ország minden szegletéből jelen lévő szakemberek véleményének cseréje által ezek egy részére választ is kaphatunk, ami által a rendezvény hozzájárulhat a megyei levéltárak gyűjtőterületi protokolljának egységesüléséhez.


  A megyei levéltárak a közelmúltban létrehozott új intézmény, a Magyar Nemzeti Levéltár megalapításáig, közel fél évszázadon keresztül meglehetősen külön utakon fejlődtek. E körülmény mára nem csak az egyes intézmények infrastrukturális lehetőségeinek és humán erőforrásainak meglehetős különbségeit eredményezte, hanem a különböző levéltárak szakmai munkájának, eljárásainak, gyakorlatának eltéréseit is. Az új, országos közintézmény egyik legfontosabb feladata éppen ezen, megyénként változó feladatértelmezések, szakmai alapvetések egységesítése.
   Mikor levéltárunk 2008-ban új alapokra kívánta helyezni gyűjtőterületi tevékenységét, a jogszabályok, szakmai előírások gondos tanulmányozásán kívül fel kívántuk térképezni a más levéltárakban kialakított gyakorlatokat is. E tevékenységünk kapcsán azt tapasztaltuk, hogy bár a (meglehetősen tág értelmezési keretet nyújtó) jogszabályi előírások mindenkire azonosképpen vonatkoznak, az egyes levéltárak mégis rendkívül eltérő módon alkalmazzák azokat a gyakorlatban.
   Mindemellett meglátásunk szerint még a különböző levéltárak által kialakított sokszínű szakmai alapvetés–rendszer is nyitva hagyott fontos kérdéseket, hogy csak például – teljesség igénye nélkül – a levéltári selejtezés ellenőrzéshez kapcsolódó irat visszatartási jogosultságra, a szervek értékhatárának megállapítására, illetékességek elhatárolására utaljunk.


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült hangfelvétel: