Hangverseny és kiállítás Zámbó István emlékére

Írta: leveltar
2013.05.21. 12:14
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

Újabb veszprémi személyiség kerül székhelyvárosunk kollektív megemlékezésének fókuszába: a most következő szombaton Zámbó István Liszt-díjas karnagy, Veszprém város díszpolgára tiszteletére rendeznek emléknapot Veszprémben.  


Zámbó István (1932-2007) zenetanár, karnagy meghatározó alakja volt városunk zenei életének a XX. század második felében. 1956 őszén megalapította Veszprém Város Ének- és Zenekarát, amelyből a méltán európai hírű kórus, a ma is működő Veszprém Város Vegyeskara és a nem kevésbé rangos testvéregyüttes, az egykori Veszprémi Szimfonikus Zenekar kifejlődött. Tudása, szervezőereje, szuggesztív személyisége szinte predesztinálta arra, hogy sikerre vezesse kórusát 1965-ben az Arezzóban rendezett nemzetközi kórusversenyen, ahonnan három kategória I. díját is elhozta. Ezzel egy páratlan sikerű zenei pálya ívelt fel, amely közvetve és közvetlenül a veszprémi polgárok ezreinek szerzett tartalmas lelki élményt évtizedeken át.

A közép-itáliai Arezzo az európai zene szent helye, mivel ott működött Guido d' Arezzo, a X. század első felében élt zseniális zeneteoretikus, akinek világra szóló találmánya volt a terctávolságú párhuzamos vonalakra szerkesztett hangjegyírás, lényegében a ma is használatos ötvonalas kotta.

A koncerteket, látványos kiállítást és annak kísérőfüzetét is magában foglaló megemlékezést a veszprémi Belváros funkcióbővítő rehabilitációjára elnyert projekt tette lehetővé az Új Széchenyi-terv keretében. A kiállítás levéltári aktualitását az jelenti, hogy a 12 tabló gazdag és színes anyagában számos, levéltárunk által őrzött dokumentum - az együttes alapítólevele, Zámbó diákkori népdalgyűjtésének kottája, karnagyi feljegyzése, fellépések műsorlapjai, fényképfelvételek koncertekről, a kórus életéről és sok más ereklye - másolata szerepel. A kiállítás június 20-ig lesz megtekinthető a zeneiskola Megyeház tér 5. alatti épületének földszinti nagytermében.  


Kapcsolódó dokumentumok: