HANTÓ ZSUZSA: Kitiltott családok című könyvének bemutatója

Írta: admin
2009.05.08. 08:54
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

Az eltörölni kívánt múlt és a jelen világa jövőkép nélkül, ahogy Esterházy Péter nagyapja fogalmazott:

"Hősi halál? Nincs. Kegyelet? Nincs. A fiam? Nincs.
Nem vesszük föl az inventárba, tehát nincs.
Nincs múlt, nincs történelem, nincs ország, nincs
hagyomány.
A kommunisták a jelen, a brutális most."

Akönyv első része e történelmet megtagadó kísérletet elemzi a háború befejezése és az 1953 közötti időszakból, levéltári források segítségével.
A könyv második része családok életének epizódjait villantja fel, mutatva, hogy a család egy tagjának meghurcolása - népbíróság és igazoló bizottság elé állítása, "B" listára vétele, internálása, elítélése, behívása munkaszolgálatra - milyen következményekkel járt a családtagokra és az egész családra, rokonságra nézve.
Az élettörténet módszer segítségével felvett családtörténeteket dokumentumokkal és levelekkel egészítettük ki. Az egyes családok kálváriájának állomásait térképen is bemutatjuk, kitérve a szomszédos országokban élő magyarság meghurcoltatásának epizódjaira is.
A Magyar Ház Kiadó gondozásában 2009. februárjában megjelent könyvhöz csatoltunk egy Magyarország térképet, amely azt az 515 települést tünteti fel, ahonnan a családokat a 12 hortobágyi táborba deportálták. A CD melléklet tartalmazza a budapesti kitelepítettekkel kapcsolatos adatbázist 10989 személyről. Törvényeket, dokumentumokat, térképeket és a pécsváradi kuláklistát.


 

Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült fotók: