Az Év Levéltári Kiadványa Díj

Írta: leveltar
2013.02.05. 08:00
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

A Magyar Levéltárosok Egyesülete első alkalommal hirdette meg Az Év Levéltári Kiadványa Díjat, amelyet négy kategóriában osztott ki.

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára a monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában II. díjat nyert az Esterházy család cseszneki ága című kiadványáért. A döntés indoklása a következő: „A magas színvonalon illusztrált, kitűnően szerkesztett és tipográfiailag példamutatóan összeállított tanulmánykötet magyar, szlovák és osztrák kutatók közreműködésével mutatja be az Esterházy család cseszneki uradalmát.”

Az ünnepélyes átadására és a díjazottak bemutatására 2013. január 30-án került sor az ELTE Egyetemi Könyvtár Dísztermében.  


A rendezvényen köszöntőt mondott Tyekvicska Árpád, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke, Gyimesi Endre, a levéltárakért felelős miniszteri biztos, Réthelyi Miklós volt nemzeti erőforrás miniszter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Gyenes Ádám a L'Harmattan Könyvkiadó ügyvezető igazgatója. Az eredményeket a zsűri nevében Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtár, Levéltár főigazgatója ismertette. Az első helyezett 100, a második 50, a harmadik és a különdíjas 25 ezer forint értékű könyvutalvány-díjazásban részesült.

A zsűri tagjai voltak: Horváth J. András, Kollega-Tarsoly István, Szakály Sándor és Szögi László, valamint a Levéltári adatbázisok kategóriában: Cseh Gergő Bendegúz, Lengvári István és Sarusi-Kiss Béla.

A díjazottak:

Forráskiadványok kategória díjazottai

I. Takács Imre: Az Árpád-házi királyok pecsétjei (MNL Országos Levéltára)

II. Koncepciós perek Magyarországon 1945 után (MNL Országos Levéltára)

Monográfiák, tanulmánykötetek kategória díjazottai


I. Melega Miklós: A modern város születése (MNL Vas Megyei Levéltár)

II. Az Esterházy család cseszneki ága (MNL Veszprém Megyei Levéltár)

III. Koltai András: Batthyány Ádám (Győri Egyházmegyei Levéltár)

Levéltári szakmai kiadványok kategória díjazottai

I. Jancsó Éva-Jusztin Péter: Nógrád vármegye nemesi közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái 1670-1689 (MNL Nógrád Megyei Levéltár)

II.„Hősök voltak mindannyian" (MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár)

III. A Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Kar tanácsülési jegyzőkönyveinek napirendi pontjai (1918-1940) (Pécsi Tudományegyetem Levéltára)

A kategóriában a zsűri különdíjat adott a MNL Országos Levéltára „Habsburg Ottó és öröksége" című kiállítási katalógusának

Levéltári adatbázisok kategória díjazottja

I. „A Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja és a Magyar Szocialista Munkáspárt Nógrád megyei vezetőinek archontológiája 1945-1989" (Nógrád Megyei Levéltár)  


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült fotók: