„Veszprém háborús veszteségei - négy tételben” III. tétel

Írta: leveltar
2013.01.08. 10:43
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

Veszprémi nőtüntetés, 1956. december 6.
A forradalmat eltipró november 4-i szovjet megszállás első hónapfordulóján, 1956. december 4-én megtartott budapesti asszonytüntetés példáját követve, hasonló felvonulásokra került sor az ország más városaiban, így Veszprémben is. A több száz bátor veszprémi asszony és leány némán és fegyelmezetten vonult át a városon. A nők kifejezett kérésére férfiak nem álltak be a felvonulók közé, ők az út széléről vigyázták nőtársaikat.

2013. január 10-én 10:00 órától a Csermák Antal Zeneiskola földszinti nagytermében idézzük fel a korabeli résztvevők segítségével a kor atmoszféráját és a bátor veszprémi nők megmozdulásának részleteit. 


A tömeg fegyelmezettsége és eltökéltsége a szétoszlatásukra kivezényelt megszállókat is meglepte. Zászlók elkobzásán, zászlórudak eltörésén kívül nagyobb összeütközésre nem is került sor.

A tömeg az akkori városháza előtt (Szabadság tér) adott hangot követelésének. Az 1848-as emlékműhöz érve (a mai Kossuth iskola mellett állt akkor) kegyelettel lehelyezték virágcsokraikat, továbbá elhangzott a Himnusz és Petőfi Nemzeti Dala is. A felvonulás befejeztével a tüntetés résztvevői hazatértek.

A hatalom megtorló intézkedései nem maradtak el. Néhány résztvevőt bíróság elé állítottak és elrettentő céllal elítéltek.

A veszprémi nők 1956. decemberi bátorságát, helytállását szép emlékmű örökíti meg a Veszprémi Panteonban! 


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült fotók: