Veszprémi Történelmi Szalon 8.

Írta: leveltar
2012.11.23. 12:01
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

VÁÉV egy hajdan volt nagyvállalat
Szeretettel hívjuk és várjuk 2012. november 29-én 16:00 órára a Veszprém Megyei Levéltár nagytermébe, ahol a VÁÉV (Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat) hétköznapjait idézzük fel a megalapításától (1949) a házgyár felavatásáig (1975) képek, filmek és visszaemlékezések segítségével. 


A Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat (VÁÉV) elődjét, a Veszprémi Magasépítési Nemzeti Vállalatot 1949. május 6-án, a Bajcsy-Zsilinszky utca 15. számú épületben alapították. Jogelődjei: 36 építőipari munkás által, 1948-ban megszervezett Veszprémi Építők Szövetkezete, valamint a városban lévő államosított építkezési vállalkozások és üzemek voltak.
A Veszprémi Építőipari Termelő Szövetkezet egy minisztertanácsi rendelet alapján nemzeti vállalattá alakult át. Az új vállalat szerves részét képezte az ország egész területét átfogó építőipari vállalatok hálózatának. A VÁÉV megalapítását követő szervezeti változások után sajátos építőipari profilt alakított ki a megyében. Fő tevékenysége építőipari létesítmények (lakásépítés, kommunális létesítmények, középületek, szállodák, ipari létesítmények) kivitelezése, az építőipari szerkezetek és szerelvények ipari előregyártása, anyag-előkészítő és feldolgozó részlegek üzemeltetése. Kiegészítő tevékenysége a műszaki tervezés volt. Megalapításakor közel félszáz dolgozója volt, mely az alapítási év végére 200 fővel bővült. 1950 és 1955 között, elsősorban a gyakori veszteségek miatt többször is átszervezték a vállalatot. 1955-ben, amikor megkapta a felszámolásig használt nevét, négy főépítésvezetőségnél (Pápa, Várpalota, Veszprém, Zirc) már 1400 személyt foglalkoztatott.
A hatvanas évekig a vállalat kiterjesztette tevékenységét az egész megyére, évente 300 lakást épített, és ezért miniszteri dicséretet kapott. Tovább folytatódott a megyében is az építőipar koncentrációja, és a vállalati összevonások eredményeként a VÁÉV létszáma meghaladta a háromezer főt. A hatvanas évek közepe utáni tíz esztendőben váltakozó eredményt és gyakori igazgatóváltást produkált a vállalat. A veszteségek miatti vizsgálatok mellett az 1971-ben elnyert Kiváló Vállalat cím jellemezte a vállalat munkáját. A Győrből történő szállítások kiváltására 1966-ban saját épületblokk gyártó üzemet hozott létre, 1972-ben a Stadion utcában megépítette az első munkásszállót. – Az első házgyári lakásokat, a győri házgyár épületelemeiből 1969-ben építette Veszprémben a VÁÉV. 


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült hangfelvétel:A rendezvényen készült fotók: