„Veszprém háborús veszteségei - négy tételben” II. tétel

Írta: leveltar
2012.11.14. 11:00
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

Bűnösök és ártatlanok a háborúban
Egy évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Nemzeti Nyomozó Iroda a szovjet hadsereg második világháborúban elkövetett olaszfalui vérengzésének ügyében. A folyamatban lévő nyomozás három szakértőjét hívtuk meg, hogy beszéljenek a téma történeti, jogi és nyomozati hátteréről, összefüggéseiről. 2012. november 22-én 15:00 órától a Lovassy Gimnáziumban jártuk körül Bűnösök és ártatlanok a háborúban címmel a háborús erőszak, háborús bűnök és az igazságos jogorvoslat kérdését. 


A háborús erőszak történetírásunk hallgatásokkal és torzításokkal teli fejezete és a felejtés egyéni és társadalmi szinten is jelentkezik. A civilek, főleg a nők, gyerekek és öregek, legfeljebb, mint polgári áldozatok szerepelnek, történeteik nem kerülnek bele a történelemkönyvekbe.

A Nagy Honvédő Háború idején a Vörös Hadsereg végigerőszakolta a megszállt területeket, polgári áldozatok tízezreit mészárolta le, mint 1945. március 22-én Olaszfaluban, ahol 32 fiatalt gyilkoltak meg ártatlanul. A szovjet katonák által megszállt területen elkövetett mészárlásoknak és a nők elleni nemi erőszaknak komoly lélektani hatása volt. A megszállt ország korábbi jogorvoslati szervei összeomlottak, az előállt hatalmi vákuum nem adott rá módot, hogy a győztes hadsereg katonáit bevádolják a hatóságoknál.

67 évvel az események után végre szembenézhetünk a múlttal? Ma már lehet tárgyilagosan beszélni a történtekről?  


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült hangfelvétel:A rendezvényen készült fotók: