Veszprémi Kaleidoszkóp

Írta: leveltar
2011.11.16. 12:58
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

Nagykabátos, kalapos férfi fogja két kislány kezét,  mögötte a Szabadság tér épületei. Egy másik képen  két barátnő kecsesen  a kép  előterében, háttérben a Davidikum, ismét egy másik képen  a jól ismert veszprémi Hősök kapuja előtt, a várfeljárón lefelé ballag egy idős férfi, elmerülve gondolataiban – sokan még felismerhetik, Ő Csomay Kálmán bácsi,  ismert veszprémi (építész) család tagja….Családi fényképalbumok lapjai kinagyítva elevenednek meg július óta a veszprémi utcákon, építkezések mellett, új tartalmat adva a street art – azaz utca-művészet fogalomnak. De találkozhatunk ezekkel a személyes veszprémi fotókkal a könyvtár lépcsőházában is  és november 22.-től a városháza aulájában. Privát-fotók családi fényképalbumok lapjairól.


„Van-e regény – vagy más egyéb – e földön, ami egy fényképalbum epikai bőségével felérne?” Günter Grass írt így a polgári kultúra huszadik században elterjedt, a mindennapi élet kultusz-tárgyává váló fotóalbumokról, amelyek a családi összetartozás szimbólumai voltak.

Minden családi album fő mondanivalója: a család eszméjének a kifejezése, de ezen túl általában a kronológiát követve egyfajta család-történetet is mesélnek a képek.
Az albumokban majd az azokat felváltó TURKÁLÓ  fiókokban megjelenő fotók  ezen túl, helyszíneken és eseményeken keresztül kapcsolódnak a kollektív történelemhez.
A kultuszalkotás és privátfotó elemzések nagyon konkrét formáját valósította meg a Hét domb egyesület programja. Megállapíthatjuk, hogy ez a gyűjtés követi a szubjektív dokumentarista irányt – de ha egyszerűen csak nézzük a kiállítások képeit, az ismerős-ismeretlen veszprémi arcokon és helyszíneken keresztül idézzük fel Veszprém huszadik századi hétköznapjait és ünnepeit, megelevenedik számunkra szeretnivaló városunk közel-múltbeli történelme.

 

A veszprémi Hét Domb Hagyományőrző és Kulturális Egyesület  továbbá a Veszprém Megyei Levéltár szeretettel hívja a kedves érdeklődőket az idei év során meghirdetett városképi fotógyűjtő akciójának záró rendezvényére, melyen a gyűjtés eredményeiről kíván beszámolni.

A rendezvényre 2011. november 22-én  (kedden) 16 órakor kerül sor a veszprémi Városháza Kossuth termében.