TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS TAPOLCAFŐN

Írta: leveltar
2011.09.12. 12:21
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára – kapuinak 2008 szeptemberében történt szélesre nyitására emlékezve – minden ősszel megtartja saját ünnepnapját. A házi napnak nevezett levéltári rendezvénynek mindig része egy kirándulás a közeli környékre, város és vidéke jobb megismerésére. Az idei alkalommal…


Az idei alkalommal az 1981 legvégén Pápához csatolt falu, Tapolcafő legfőbb nevezetességét, a Tapolca-folyócska forrásvidékét kerestük fel. Az egykori nemesi és ma is öntudatos kálvinista faluban tavaly óta nagy az öröm: a bakonyi bauxitbányászatnak annakidején áldozatául esett forrás 42 esztendei elapadás, szárazság után visszanyerte vizét! Az éltető víz új életet fakasztott a közéletben is. Valóságos mozgalom indult az újjáéledt forrásvidék népszerűsítésére, a forrásoknak és a patak első néhányszáz méteres szakaszának bemutatására. A mozgalom motorja, a Tapolcafői Kertbarátkör, a megfelelő hivatalos szervekkel együttműködve, szép tanösvényt épített ki a bővízű, sebes folyású Tapolca mentén, hol felhintett, hol deszkaterítéssel meg lépcsővel ellátott úttal, mely mellett magyarázó táblák, szalonnasütő hely és ivókút várja a felüdülni vágyókat.
    Tanulmányi kirándulásunk levezetésére sikerült megnyernünk Somogyi Zoltán urat, a Kör vezetőségi tagját, aki tele energiával, tudással és ügyszeretettel kalauzolta kis csapatunkat végig a Templom-tótól a Paprét, a Giczi-malom meg a Csáki-kert mellett egészen a Lóúsztatóig, vagyis a Csáki-hídig. A krisztálytiszta folyóvíz helyenként csendesen fodrozódva, másutt meg hangosan locsogva kísért bennünket, vagy inkább mi őt. Halak még nem, de a molnárkák és a szitakötők már biztosan felfedezték a Tapolcát, és néhány brekkencs is csobbant az üde vízben. Nekem az Örvény-tó tetszett leginkább, ahol úgy puffogott, forrt, bugyborékolt fel a víz, mint ahogy otthon a gázon a tökfőzelék teszi főttében. De azt nem kedvelem annyira.
    Egyszóval, szívesen ajánljuk mindenkinek a tapolcafői tanösvényt végigjárni!
    A Kör, kertbaráti és folyóbaráti mivolta és közösségszervező szerepe miatt is minden elismerést megérdemel.
S.B.


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült fotók: