Veszprémben készült családi fényképek feltárása és gyűjtése

Írta: leveltar
2011.07.15. 09:39
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

A Veszprémi Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár szeretné megjeleníteni és minél árnyaltabban bemutatni a régi Veszprém életét, közösségeit, a városi tereket, épületeket, az ott zajló életet. Ehhez szeretnénk a helytörténet iránt érdeklődő veszprémi polgárok segítségét kérni.
Olyan 1970 előtt készült családi fényképeket keresünk, amelyek jellegzetes veszprémi házak, közterületek előtt készültek vagy a kor és Veszprém szempontjából nevezetes eseményt örökítettek meg.


Nem kell megválni a fényképektől, csupán digitalizálni szeretnénk őket. A beszkennelt képeket szakemberek segítségével rendszerezzük, s a legérdekesebb fotókat levéltári adatokkal kiegészítve Veszprém közterein (a Kossuth utcán, a Kálvária-dombon, a buszpályaudvar környékén, a Hősök kapujánál, a Városháza előtt és az Óváros téren), valamint kiállítások formájában mutatjuk be a nagyközönség számára. Az összegyűjtött anyagot a Veszprém Megyei Levéltárban helyezzük el.

Szándékaink szerint a fényképek és történetek, mint forrásanyagok feltárásán túl az adatgyűjtés egyúttal kiváló kapcsolatteremtési, ismerkedési lehetőség is lesz az érdeklődők számára. Barátságos légkörben az egyesületünk tagjaival és a levéltár munkatársaival beszélgethetnek a meghatározó veszprémi élményeikről, a képek történetéről. 

Hívjuk és várjuk Önöket a Veszprém Megyei Levéltárban negyedévente megrendezésre kerülő VESZPRÉMI TÖRTÉNELMI SZALON beszélgetéseire is, ahol egy-egy érdekes téma kapcsán beszélgetünk régi veszprémi polgárokkal felidézve a város korabeli életét.
Első beszélgetésünk (2010. 04.29.) „Találkozási helyek Veszprémben: kávéházak, bögre csárdák…” címmel Veszprém kedvelt vendéglőit, az egyesületek, iparoskörök találkozóhelyeit, a törzshelyek specifikumait jártuk végig a bögrecsárdáktól a megyeháza díszterméig. A találkozási helyek bemutatása közben kirajzolódtak a város társadalmi csoportjai, önszerveződő közösségei.

A Történelmi Szalon második beszélgetésén (2010. 12. 09.) egy építészetileg és funkciójában is egyedülálló veszprémi bérpalota , a Rupert-ház 20. századi történetei elevenedtek meg az emlékezők és a levéltári források segítségével.

Harmadik eszmecserénk (2011. 03. 24.) a veszprémi malmokkal foglalkozott. A veszprémi Séd völgyének életét, az itt élők hétköznapjait és ünnepeit elevenítette meg. Külön figyelmet szenteltünk a víz hasznosításából élő molnármesterek munkájának, bemutatva a malmok izgalmas világát. Beszélgetőtársaink a Séd völgyének legjobb ismerői, a molnárdinasztiák leszármazói, malmok kutatói voltak.


Kapcsolódó dokumentumok: