Emlékülés a vp-i székesegyház újraszentelésének évfordulóján

Írta: leveltar
2010.09.21. 12:07
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

100 éve történt…

 A Veszprém Megyei Levéltár, a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, a Veszprémi Érseki Könyvtár és a Gizella Királyné Múzeum a veszprémi székesegyház újraszentelésének 100. évfordulóján tudományos ülést szervez, amelynek témája a barokk székesegyház bontása, az új templom építése, báró Hornig Károly püspök építtetői és Ádám Iván dokumentátori szerepe.  


A veszprémi székesegyház korábbi barokk épületét báró Hornig Károly veszprémi püspök (1888–1917) az egyházmegye 900 éves fennállásának évfordulójára, 1909-re kívánta átépíttetni neoromán stílusban. A munkálatok azonban az évfordulóra nem, csak egy évvel később, 1910-ben fejeződtek be. A székesegyház átépítéséről a Magyar Katolikus Kultúra Napok keretében a Gizella Királyné Múzeum, a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, a Veszprémi Érseki Könyvtár, valamint a Veszprém Megyei Levéltár az alábbi rendezvényekkel kíván megemlékezni.

2010. október 4.-én 9 órától kezdődően kerül megrendezésre a „100 éve történt…” című konferencia, könyvbemutató és kamara-kiállítás a veszprémi várban a volt Agg Papok Házában (Vár utca 21.) A rendezvény a veszprémi székesegyház újraszentelésének évfordulóján a száz évvel ezelőtti eseményeknek és az újjáépített bazilika felszentelésének kíván emléket állítani. A konferencián előadások hangoznak el a korábbi barokk székesegyház épületéről, az átépítés folyamatáról, a munkálatokról, az időközben előkerült korábbi – római- és középkori – leletekről, az építkezést megörökítő Ádám Iván kanonokról, és a megrendelő Hornig Károly püspökről. A konferencián történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a Veszprém Megyei Levéltár honlapján tehetnek meg az érdeklődők . A konferenciát Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitja meg, a rendezvény levezető elnöke Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója lesz.

A konferenciát követően, kb. 13 órától kerül sor Nagy Károly székesegyházi kanonok-plébános által Ádám Iván kanonok „A veszprémi székesegyház a barokk korban” című, összesen négy példányban készült míves fotóalbumát feldolgozó kötet bemutatójára. A kötetet a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár és a Veszprémi Érseki Könyvtár adja ki, címe: Centenáriumi album. Album a székesegyház újjáépítésének százéves évfordulójára. A kiadvány a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.

A konferenciával párhuzamosan nyílik és tekinthető meg ingyenesen október 15-ig a rendezvényhez kapcsolódó kamara-kiállítás a Gizella Királyné Múzeum szerevezésében, amelyen a székesegyház átépítésével kapcsolatos dokumentumokat, az említett Ádám Iván-féle fényképalbumot tekinthetik meg az érdeklődők.


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült fotók: