Interneten is elérhető levéltárunk középkori gyűjteménye

Írta: leveltar
2010.03.31. 13:27
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

 A mindenki számára térítésmentesen elérhető adatbázis tartalmazza a Magyar Országos Levéltár több, mint 100 ezer dokumentumot felölelő középkori gyűjteményének teljes anyagát. A Veszprém Megyei Levéltár 2009-ben az elsők között csatlakozott a programhoz, így a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, a Vas és Zala Megyei Levéltárak mellett az általunk őrzött oklevelek is kutathatóvá váltak az adatbázis segítségével. Nem csupán az egyes oklevelek leírásai, hanem azok kiváló minőségű fényképei is megtalálhatók az interneten, jelentősen megkönnyítve ezzel a kutatók munkáját.


Jelentős állomáshoz érkezett a Magyar Országos Levéltár által koordinált Collectio Diplomatica Hungarica (Magyar középkori gyűjtemény) internetes adatbázis. Március 29-én ünnepélyes keretek között került sor a Magyar Országos Levéltár tanácstermében az adatbázis újabb verziójának feltöltésére.

A Collectio Diplomatica Hungarica adatbázis tartalmazza a középkori Magyar Királyságra vonatkozó, bárhol őrzött összes dokumentum leírását (jelzet, kibocsátó, keltezés, őrzési hely). Ezek közül könnyedén kilistázhatók a Veszprém Megyei Levéltár őrizetében lévő Mohács előtti oklevelek, ha a Veszprém Megyei Levéltár neve melletti négyzetet bejelöli. A találati lista egyes tételeire rákattintva megtekintheti az oklevél adatait és az oklevélről, illetve a pecsétről készült képet is.