A Székely Hadosztály és a Székely Hadosztály Egyesület szerepe Erdély XX. századi történelmében

Írta: leveltar
2010.03.30. 10:49
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

2008. június végén a Székely Hadosztályról szóló nemzetközi konferencia színhely volt levéltárunk. A konferenciához kapcsolódó kamara kiállításunkkal a Székely Hadosztály és a Székely Hadosztály Egyesület működését kívántuk bemutatni, az intézményünkben őrzött, Kratochvil Károly-féle irathagyaték vonatkozó dokumentumai által.
A kiállított dokumentumok egy része az eredeti iratoknak -a két világháború között elkészített (többnyire hiteles)- másolata, a Székely Hadosztály irattárát a román hadsereg elkobozta.
A kiállítás első tárlóiban a Kratochvil Károly által vezetett Erdélyi Katonai Kerületi Parancsnokság, valamint a szintén Kratochvil irányítása alatt működő és előbbi intézménnyel bonyolult alárendeltségi viszonyban álló Székely Hadosztály iratai láthatók. A dokumentumok a Hadosztály 1918. decemberi megalakulásától az 1919. áprilisi fegyverletételéig szolgálnak információkkal, bemutatva hadszíntereket, szervezeti egységeket is.
A következő részben a két világháború között működött, a Székely Hadosztály volt katonái által alapított Székely Hadosztály Egyesületről emlékezünk meg.
Az előadóteremben kifüggesztett tablókon Kratochvil Károlyt ábrázoló fotókat, a tábornok személyével kapcsolatos egyéb dokumentumokat tekinthetnek meg látogatóink.


 

Kapcsolódó dokumentumok:

A kiállítás képekben:

A rendezvényen készült fotók: