Iskolai látogatás a levéltárban

Írta: leveltar
2010.03.29. 14:32
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

 Az ajkai Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos tanulói március 4-én levéltári óra keretében ismerkedtek a levéltár tevékenységével és az itt őrzött iratokkal. Látogatásukról az alábbi feljegyzést készítették:

Amikor osztályfőnökünk felvetette, hogy a nyomdalátogatás előtt ellátogathatnánk a levéltárba, mi lelkesen beleegyeztünk, (több időt tölthetünk együtt Veszprémben), de igazán nem tudtuk, mi az a levéltár. Ha volt is elképzelésünk, unalmas papírgyűjteménynek gondoltuk. Hogy mennyire nem így van, az hamar kiderült.  


Az igazgatóhelyettes Márkusné Vörös Hajnalka körbe vezetett bennünket az egykori katonai, a levéltár számára viszont új épületben. Lelkesedése hamar átragadt ránk is. Elegáns faragott fából készült régi szekrényekből izgalmas dolgok kerültek elő.  A tizenöt évnél régebbi anyakönyvi kivonatokat, iskolai naplókat, tervrajzokat stb. gyűjtik itt össze, amiket elraktároznak az utókor számára. Árpádkori levelektől, feljegyzésektől, viaszpecséttel ellátott könyvektől kezdve az 1848-as szabadságharc jó néhány dokumentumáig és plakátjáig minden megtalálható itt. Meghatottsággal szívünkben hallgattuk Damjanich tábornok egy fénykép hátoldalára írt utolsó üzenetét.
Meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy ingyenesen lehet beiratkozni és kutatni akár történelmünk, akár őseink után. Sokaknak határozottan tetszett az ötlet, hogy elődei bizonyítványait megnézheti. Többen a családfakutatást tartották izgalmasnak.
A látogatás befejezésekor mi is bemehettünk a kutatók közé, és olvasgathattunk régi könyveket.  Jó néhány társamnak, köztük nekem is akkora élményt jelentett ez a levéltári látogatás, hogy feltétlenül vissza akarunk térni, mint kis kutatók – ha nem előbb, hát a nyári szünetben!

Kocsi Noémi 10. osztály, Fekete- Vörösmarty, Ajka
 Képek a látogatásról: