A jövő nemzedéke a pápai fióklevéltárban

Írta: leveltar
2010.02.26. 11:45
kisebb betű nagyobb betű e-mailben elküld nyomtatás
Facebook Tweeter iwiw RSS

Intézményünk történetében újszerű rendezvény színhelye volt február 16-án a fióklevéltár nagyterme. A tókerti városrészben működő Munkácsy Mihály Általános Iskola, amellyel a decemberben megnyílt Tókert-történeti kiállításunk nyitórendezvénye óta egyre jobb kapcsolatokat ápolunk, megkeresett bennünket azzal, hogy működjünk közre a tanintézet hagyományos Munkácsy-napjával összekötött „Munkácsy és kora” című projekthéten.  


A levéltár készséggel vállalkozott a feladatra, amelynek vezérgondolata a Munkácsy Mihály korában élt magyarországi németség sorsa, ill. a régi pápai polgárság néhány kiemelkedő német eredetű tagjának élete, munkássága volt. Petrik Ivánnak a pápai németség történetét ismertető előadása után a fióklevéltárat megtisztelő hatodik osztályosok három csoportot alakítottak, és egy-egy asztalt körülülve, közelről tanulmányozhattak néhány eredeti levéltári dokumentumot, majd levéltárosi segítséggel értelmezték is a darabokat.
    

A foglalkozás forgó rendszerű volt, ami azt jelentette, hogy a levéltár munkatársai mindegyik csoportnál jártak, vagyis míg a gyerekek a helyükön maradtak, a kollégák forogtak, meg a nyelvük is szaporán, a rövidre szabott idő miatt. Benedekné Gosztonyi Hajnalka a Kreizer-fazekasfamília céhes, majd gyáripari múltját mutatta be, Petrik Iván a Pápán és környékén alkotó Woita (Voyta)-családot, Somfai Balázs a városban emblematikus jelentőségű Kluge kékfestődinasztiát, egynéhány jellemző írásos emlékük által.
A munka hevében Világhy György kolléga örökített meg néhány ellesett pillanatot.  

A jövő nemzedéke "ki tudja, talán majdani kutatói gárdánk"  felfokozott érdeklődéssel, figyelemmel és jó kérdésekkel fogadta a látottakat-hallottakat. Hasznos volt a foglalkozás számunkra is!


Kapcsolódó dokumentumok:

A rendezvényen készült fotók: