Lezajlott a Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa 2013. évi közgyűlése Martfűn.

2014. február 15. 11:20

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár országosan egységes reprográfiai díjszabást vezetett be tagintézményeinél. A díjszabás 2014. február 15-ével lép életbe.
 
Hermann István

2012 őszén az Új Széchenyi Terv TIOP-1.2.2-11/1 jelű pályázatának keretében 16,5 millió forintos támogatást nyert a Veszprém Megyei Levéltár egy korszerű, minden igényt kielégítő levéltári oktatótér kialakítására. A beruházás megvalósítása a szervezeti átalakulást követően már a Magyar Nemzeti Levéltár keretei között ment végbe. A munkálatok 2013 márciusától november végéig tartottak. A beruházás magában foglalta az előadóterem korszerűsítését és egy korábban bútorraktárnak használt helyiség oktatóteremmé alakítását.  

2013. november 14. 02:52

2013 decemberében lesz kétszáz esztendeje, hogy Veszprémben, Számmer Mihály műhelyéből kikerült a magyar nyelvújítás egyik legfontosabb dokumentuma, a Mondolat. A jeles évforduló alkalmából jelenik meg a kötet hasonmás kiadása, Veszprém városa pedig emléktáblát avat a Számmer-nyomda tiszteltére. A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára 2013. november 29-én tudományos konferenciát szervez az évfordulóhoz kapcsolódóan.  

2013. október 18. 13:40

Levéltárunk Veszprém megye területén működő köziratot képző szervek iratkezelést végző munkatársai részére 2013. október 29-én továbbképzést tart. Célunk a levéltár és az iratképzők kapcsolatának hatékonyabbá tétele, továbbá az iratok levéltárba adásának megkönnyítését szolgáló tartalmi és formai szakmai követelmények megismertetése.  

2013. október 16. 14:58

Levéltárunk is szerepelt Vágsellyén, 2013. szeptember 6-án.

MEGPECSÉTELT TÖRTÉNELEM címmel rendezett konferenciát a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltára szeptember 6-án. A vágsellyei levéltár, amellyel immár 12 éve állunk szívélyes intézményközi kapcsolatban, minden év szeptemberének első felében nemzetközi konferenciát tart, aktuális és népszerű témában. Az idei alkalommal a Szlovákia területén eredetiben fennmaradt második legrégibb oklevél, az 1113-as keltű második zobori oklevél kiadásának 900. évfordulóját tisztelte meg a levéltár egy felolvasóülés és a hozzá kapcsolódó kiállítás megnyitásával. A rendezvény logóját az oklevél iniciáléjából vették a gondos szervezők.  

Szeretettel hívjuk és várjuk 2013. október 11-én pénteken 17 órakor megnyíló kiállításra a Dózsavárosi Könyvtárba, ahol a Veszprémi Kaleidoszkóp dózsavárosi képeiből nyújtunk át egy színes válogatást. A Hét Domb Egyesület, az EKMK Dózsavárosi Könyvtára és az MNL Veszprém Megyei Levéltára közösen folytatta a családi képek gyűjtését, amelynek eredményeként több száz archív fotó került digitalizálásra. Közülük nyolcvan fényképet szeretnénk (témánként csoportosítva) bemutatni Önöknek és várjuk, hogy megosszák velünk a képekkel kapcsolatos élményeiket, gondolataikat. 

2013. október 04. 15:38

Nagy érdeklődés övezte Dunaszerdahelyen Padányi Bíró Márton püspök könyv formában megjelent végrendeletének bemutatását. A Bíró Márton Polgári Társulás és a Csallóközi Múzeum közös szervezésében induló Kastélytörténeti estek első, indító rendezvényén, amelyet a múzeum épületében, az ún. Sárga kastélyban szerveztek, az épület története került terítékre. 

A Veszprém-Cserháti Társaskör és a Magyar Nemzeti Levéltár koszorúzással és kiállítással tiszteleg a Cserháton élt iparosmesterek emléke előtt 2013. szeptember 27-én 16:00 órakor a Lovassy László Gimnáziumban. A kiállításon korabeli fényképek és dokumentumok segítségével mutatják be a két világháború jeles építőmestereit (Csomay Kálmánt, Linczmájer Györgyöt), az aranyérmes Iparos Dalárdát, Koválcsik órásmestert és emlékeznek a veszprémi belváros zsidó kereskedőire és iparosmestereire. Az iskola aulájának karzatán érdekes időutazásra hívnak a kifeszített molinók, amelyek az átépítés előtti Cserhát utcáinak hangulatát idézik fel.

2013. szeptember 25. 15:55

Egy új könyvsorozatot indít útjára a Veszprém Megyei Levéltár. Veszprémi Kaleidoszkóp néven 2011-ben indult el az a gyűjtőmunka, amit a Veszprémi Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár kezdeményezett. Céljuk az volt, hogy összegyűjtsék azokat a családi albumokban őrzött, vagy fiókokban rejtőzködő fényképeket, amelyek jellegzetes veszprémi házak, közterületek, mint hátterek előtt készültek.

A Veszprém Megyei Levéltár 2013. szeptember 27-én gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a Hotel mögötti térre. Veszprém város polgárai szeretnék ünnepélyesen birtokba venni a megújult belváros rendezvényterét. Bemutatkoznak Veszprém városrészi egyesületei, felidézik a régi cserháti iparosok világát, miközben a levéltár és a városrészi baráti körök bográcsos, roston sütött ételeit és süteményeit is megkóstolhatják az érdeklődők.
A rendezvényt eső esetén is megtartják a Laczkó Dezső Múzeumban.

2013. szeptember 26-án 16:00 órától Veszprém belvárosának múltjáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők. A középkorban Szent Iván-szeg, majd a 18. századtól Cserhát néven nevezett városrész régészeti emlékeiről, középkori és újkori utcáiról, lakóiról tartanak képes vetített előadást a Laczkó Dezső Múzeum régészei, az Érseki és Főkáptalani Levéltár és a Veszprém Megyei Levéltár munkatársai.

2013. szeptember 17. 15:43

2013. szeptember 20-án tartja ez évi szakmai napját a MNL VeML Pápai Levéltára. Téma: Katolicizmus Pápán. Az érdeklődők előadásokat hallgathatnak a felekezeti történetírás múltjáról, a pápai kálváriáról, a veszprémi egyházmegye újjászervezéséről, kommunista egyházüldözésről és a Szent Anna plébánia alapításáról. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

2013. szeptember 10. 14:17

  Levéltárunk a gyűjtőterületi műhelybeszélgetéssel, vitával a munkaterülettel kapcsolatos részben már ismert, másrészt még fel sem bukkant problémákra, értelmezés eltérésekre szeretné felhívni a figyelmet, természetesen annak igényével, hogy a rendezvényen az ország minden szegletéből jelen lévő szakemberek véleményének cseréje által ezek egy részére választ is kaphatunk, ami által a rendezvény hozzájárulhat a megyei levéltárak gyűjtőterületi protokolljának egységesüléséhez.

Ismételten kapható az Esterházy család cseszneki ágának történetét bemutató kiadványunk
Tisztelt Érdeklődők!

Ismét kapható az Esterházy család cseszneki ága, Források és tanulmányok az Esterházy család cseszneki ágának történetéről. A kiadványok megvásárolhatók, illetve megrendelhetők a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának titkárságán személyesen, telefonon, illetve ímélen keresztül. A kiadvány ára 4000 forint, postai úton történő továbbítás esetén a postaköltség felszámításra kerül.  

Oldalak: << előző 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 >> következő