2013. december 14. 11:00

2013. december 14-én a Szenci Városi Múzeumban került bemutatásra Az Esterházy család cseszneki ága c. kiadványunk.  

 
 
 
 

Lezajlott a Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa 2013. évi közgyűlése Martfűn.

2014. február 15. 11:20

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár országosan egységes reprográfiai díjszabást vezetett be tagintézményeinél. A díjszabás 2014. február 15-ével lép életbe.
 
Hermann István

2012 őszén az Új Széchenyi Terv TIOP-1.2.2-11/1 jelű pályázatának keretében 16,5 millió forintos támogatást nyert a Veszprém Megyei Levéltár egy korszerű, minden igényt kielégítő levéltári oktatótér kialakítására. A beruházás megvalósítása a szervezeti átalakulást követően már a Magyar Nemzeti Levéltár keretei között ment végbe. A munkálatok 2013 márciusától november végéig tartottak. A beruházás magában foglalta az előadóterem korszerűsítését és egy korábban bútorraktárnak használt helyiség oktatóteremmé alakítását.  

2013. november 14. 02:52

2013 decemberében lesz kétszáz esztendeje, hogy Veszprémben, Számmer Mihály műhelyéből kikerült a magyar nyelvújítás egyik legfontosabb dokumentuma, a Mondolat. A jeles évforduló alkalmából jelenik meg a kötet hasonmás kiadása, Veszprém városa pedig emléktáblát avat a Számmer-nyomda tiszteltére. A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára 2013. november 29-én tudományos konferenciát szervez az évfordulóhoz kapcsolódóan.  

2013. október 18. 13:40

Levéltárunk Veszprém megye területén működő köziratot képző szervek iratkezelést végző munkatársai részére 2013. október 29-én továbbképzést tart. Célunk a levéltár és az iratképzők kapcsolatának hatékonyabbá tétele, továbbá az iratok levéltárba adásának megkönnyítését szolgáló tartalmi és formai szakmai követelmények megismertetése.  

2013. október 16. 14:58

Levéltárunk is szerepelt Vágsellyén, 2013. szeptember 6-án.

MEGPECSÉTELT TÖRTÉNELEM címmel rendezett konferenciát a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltára szeptember 6-án. A vágsellyei levéltár, amellyel immár 12 éve állunk szívélyes intézményközi kapcsolatban, minden év szeptemberének első felében nemzetközi konferenciát tart, aktuális és népszerű témában. Az idei alkalommal a Szlovákia területén eredetiben fennmaradt második legrégibb oklevél, az 1113-as keltű második zobori oklevél kiadásának 900. évfordulóját tisztelte meg a levéltár egy felolvasóülés és a hozzá kapcsolódó kiállítás megnyitásával. A rendezvény logóját az oklevél iniciáléjából vették a gondos szervezők.  

Szeretettel hívjuk és várjuk 2013. október 11-én pénteken 17 órakor megnyíló kiállításra a Dózsavárosi Könyvtárba, ahol a Veszprémi Kaleidoszkóp dózsavárosi képeiből nyújtunk át egy színes válogatást. A Hét Domb Egyesület, az EKMK Dózsavárosi Könyvtára és az MNL Veszprém Megyei Levéltára közösen folytatta a családi képek gyűjtését, amelynek eredményeként több száz archív fotó került digitalizálásra. Közülük nyolcvan fényképet szeretnénk (témánként csoportosítva) bemutatni Önöknek és várjuk, hogy megosszák velünk a képekkel kapcsolatos élményeiket, gondolataikat. 

2013. október 04. 15:38

Nagy érdeklődés övezte Dunaszerdahelyen Padányi Bíró Márton püspök könyv formában megjelent végrendeletének bemutatását. A Bíró Márton Polgári Társulás és a Csallóközi Múzeum közös szervezésében induló Kastélytörténeti estek első, indító rendezvényén, amelyet a múzeum épületében, az ún. Sárga kastélyban szerveztek, az épület története került terítékre. 

A Veszprém-Cserháti Társaskör és a Magyar Nemzeti Levéltár koszorúzással és kiállítással tiszteleg a Cserháton élt iparosmesterek emléke előtt 2013. szeptember 27-én 16:00 órakor a Lovassy László Gimnáziumban. A kiállításon korabeli fényképek és dokumentumok segítségével mutatják be a két világháború jeles építőmestereit (Csomay Kálmánt, Linczmájer Györgyöt), az aranyérmes Iparos Dalárdát, Koválcsik órásmestert és emlékeznek a veszprémi belváros zsidó kereskedőire és iparosmestereire. Az iskola aulájának karzatán érdekes időutazásra hívnak a kifeszített molinók, amelyek az átépítés előtti Cserhát utcáinak hangulatát idézik fel.

2013. szeptember 25. 15:55

Egy új könyvsorozatot indít útjára a Veszprém Megyei Levéltár. Veszprémi Kaleidoszkóp néven 2011-ben indult el az a gyűjtőmunka, amit a Veszprémi Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár kezdeményezett. Céljuk az volt, hogy összegyűjtsék azokat a családi albumokban őrzött, vagy fiókokban rejtőzködő fényképeket, amelyek jellegzetes veszprémi házak, közterületek, mint hátterek előtt készültek.

A Veszprém Megyei Levéltár 2013. szeptember 27-én gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a Hotel mögötti térre. Veszprém város polgárai szeretnék ünnepélyesen birtokba venni a megújult belváros rendezvényterét. Bemutatkoznak Veszprém városrészi egyesületei, felidézik a régi cserháti iparosok világát, miközben a levéltár és a városrészi baráti körök bográcsos, roston sütött ételeit és süteményeit is megkóstolhatják az érdeklődők.
A rendezvényt eső esetén is megtartják a Laczkó Dezső Múzeumban.

2013. szeptember 26-án 16:00 órától Veszprém belvárosának múltjáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők. A középkorban Szent Iván-szeg, majd a 18. századtól Cserhát néven nevezett városrész régészeti emlékeiről, középkori és újkori utcáiról, lakóiról tartanak képes vetített előadást a Laczkó Dezső Múzeum régészei, az Érseki és Főkáptalani Levéltár és a Veszprém Megyei Levéltár munkatársai.

2013. szeptember 17. 15:43

2013. szeptember 20-án tartja ez évi szakmai napját a MNL VeML Pápai Levéltára. Téma: Katolicizmus Pápán. Az érdeklődők előadásokat hallgathatnak a felekezeti történetírás múltjáról, a pápai kálváriáról, a veszprémi egyházmegye újjászervezéséről, kommunista egyházüldözésről és a Szent Anna plébánia alapításáról. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

2013. szeptember 10. 14:17

  Levéltárunk a gyűjtőterületi műhelybeszélgetéssel, vitával a munkaterülettel kapcsolatos részben már ismert, másrészt még fel sem bukkant problémákra, értelmezés eltérésekre szeretné felhívni a figyelmet, természetesen annak igényével, hogy a rendezvényen az ország minden szegletéből jelen lévő szakemberek véleményének cseréje által ezek egy részére választ is kaphatunk, ami által a rendezvény hozzájárulhat a megyei levéltárak gyűjtőterületi protokolljának egységesüléséhez.

Oldalak: << előző 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 >> következő