Tisztelettel hívjuk és várjuk 2014. május 8-án (csütörtökön) 15 órakor kezdődő könyvbemutatónkra Levéltárunk dísztermébe, ahol a Zichy család tagjainak utazásairól készült naplók és monográfia, valamint a családtagok által létrehozott és gyarapított képzőművészeti gyűjtemény kiállítási katalógusának bemutatására kerül sor. A kötetek a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatók, illetve a mellékelt űrlapon előjegyezhetők. 

Szeretettel hívjuk és várjuk a
Veszprémi Történelmi Szalon 11. beszélgetésére
Veszprém zenei múltjáról,
amely 2014. április 30-án 16:30 órakor lesz a HANGVILLA előcsarnokában.

Soron következő beszélgetésünkön az 1950-es évektől a jelenkorig a város nagy kórusformációiról (a Liszt Ferenc Kórusról és Veszprém Város Vegyeskaráról), az  iskolai énekkarok életéről, sikereiről szeretnénk beszámolni, ismertetve az Éneklő Ifjúság dalosmozgalmat, a veszprémi Tavaszi Ének ifjúsági kórustalálkozókat stb. Másik témánkat az egyházi kórusok 1990 utáni örvendetes megújulása képezi. Várunk minden énekest és zenebarátot! 

2014. április 25. 10:28

Április 28-án, hétfőn 15.30 órai kezdettel kerül sor Levéltárunk dísztermében a városi malmokról szóló vetélkedőnk döntőjére. A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközponttal közösen szervezett rendezvényünkön iskolai csoportok mérik össze tudásukat. 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket április 26-án 11 órára az Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejárata elé a Sétál a család Veszprémben - A zsidó múlt nyomában c., a Levéltárunk munkatársainak közreműködésével készült kiadvány bemutatójára és az azt követő sétára. Egyben invitáljuk Önöket a tematikus nap további könyvtári eseményeire is. 

Sikeres nemzetközi projektnek adott otthont az MNL Nemzetközi Levéltára 2014. március 17. és 21. között. „A diktatúrától a demokráciáig- a széttagolt Európától az egységes Európáig” címmel meghirdetett Comenius-programban öt ország középiskolai diákjai vettek részt. A gesztor a Theodor Fliedner Gimnázium (Düsseldorf - Németország) volt, míg a Lovassy László Gimnázium mellett Nagyszeben (Románia), Dzialdowo (Lengyelország) és Vilnius (Litvánia) egy-egy iskolájából érkeztek diákok. 

2014. április 08. 11:37

Tisztelt Érdeklődő!

Egyéni hangú, színes, inspiráló világba szeretnénk önöket invitálni.

Lakatos Orsolya Kárpátalján, Aknaszlatinán született, zenei tanulmányait az ungvári, majd a Tallinni Zeneakadémián végezte. Észtországban sokat foglalkozott barokk-, klasszikus- és jazz rögtönzéssel. Az improvizáció segítségével, ekkor tette meg az első lépéseket a zeneszerzés felé. Egyéni stílusának három legfontosabb összetevője: a klasszikus zenei hagyományok forma, logika, dallam, zenei stílusok ismerete, a jazz tipikus ritmusainak és harmóniáinak művelése, az improvizáció és a magyar népzenében és a balkán népek zenéiben található aszimmetrikus, váltott metrumok (pl. 5/8, 7/8, 9/8, 11/8) használata. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2014. március 28-án 12 órára a Hangvillába, az Erdélyi napok nyitó rendezvényére.  

2014. március 24. 10:10

Szeretettel hívjuk és várjuk a kedves érdeklődőket 2014. március 28-án pénteken 14 órára Pápai Fióklevéltárunkba legújabb kiadványunk bemutatójára.
 
 
 
 
 

Szeretettel hívjuk és a várjuk március 12-én szerdán 16.30 órára a Veszprémi Történelmi Szalon következő rendezvényére a Hangvilla előcsarnokába, ahol a Veszprém városi kórusmozgalom kezdeteiről beszélgetünk. 

 
 
 
2014. január 29. 11:00

2014. január 29-én az Egyetemi Könyvtár (Budapest) dísztermében került sor a magyarországi levéltárak kiadványait díjazó rendezvényre, ahol levéltárunk két kiadványa is elismerést kapott. A Márkusné Vörös Hajnalka szerkesztésében megjelent Cserhát című kötet a Monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában első díjat, míg a Hermann István és Jakab Réka által közzétett Padányi Bíró Márton veszprémi püspök végrendelet című munka a Forráskiadványok kategóriában második díjat nyert. 

2013. december 14. 11:00

2013. december 14-én a Szenci Városi Múzeumban került bemutatásra Az Esterházy család cseszneki ága c. kiadványunk.  

 
 
 
 

Lezajlott a Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa 2013. évi közgyűlése Martfűn.

2014. február 15. 11:20

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár országosan egységes reprográfiai díjszabást vezetett be tagintézményeinél. A díjszabás 2014. február 15-ével lép életbe.
 
Hermann István

2012 őszén az Új Széchenyi Terv TIOP-1.2.2-11/1 jelű pályázatának keretében 16,5 millió forintos támogatást nyert a Veszprém Megyei Levéltár egy korszerű, minden igényt kielégítő levéltári oktatótér kialakítására. A beruházás megvalósítása a szervezeti átalakulást követően már a Magyar Nemzeti Levéltár keretei között ment végbe. A munkálatok 2013 márciusától november végéig tartottak. A beruházás magában foglalta az előadóterem korszerűsítését és egy korábban bútorraktárnak használt helyiség oktatóteremmé alakítását.  

2013. november 14. 02:52

2013 decemberében lesz kétszáz esztendeje, hogy Veszprémben, Számmer Mihály műhelyéből kikerült a magyar nyelvújítás egyik legfontosabb dokumentuma, a Mondolat. A jeles évforduló alkalmából jelenik meg a kötet hasonmás kiadása, Veszprém városa pedig emléktáblát avat a Számmer-nyomda tiszteltére. A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára 2013. november 29-én tudományos konferenciát szervez az évfordulóhoz kapcsolódóan.  

Oldalak: << előző 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 >> következő