2014. május 13. 11:30

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit Pápa évezrede című tudományos konferenciánkra! Pápa első említésének 800 éves évfordulója alkalmából a konferencián áttekintjük a város történetét a kezdetektől a XIX. századig. Kiemelt jelentőségű az elmúlt évek régészeti kutatásait bemutató előadás. A konferencián szót ejtünk a város évezredes történetének legfontosabb kérdéseiről. A hangsúlyos középkori szekció mellett előadások tárgyalják a koraújkori és újkori fejleményeket. 

2014. május 13. 11:12

Május 20-án, kedden egész napos konferenciát rendezünk, folytatva az évekkel ezelőtt megkezdett levéltári informatikai tárgyú rendezvényeink sorát.

Ezúttal „Levéltárak az online világban” címmel a digitális tartalomközlés, a levéltárak jelenléte az interneten és az online információszolgáltatás témakörét szeretnénk egy kicsit körbejárni.

A konferencia tematikájába a tavalyi MLE szervezésű külföldi tanulmányutak tapasztalatait is beépítve mind az európai, mind a magyarországi gyakorlatokról kívánunk – a teljesség igénye nélkül – körképet nyújtani az érdeklődő közönségnek.

2014. május 13. 11:00

Szeretettel várunk minden érdeklődőt május 19-én 17 órára Pápai Fióklevéltárunk legújabb kiállításának nyilvános sajtóbemutatójára.  

A veszprémi püspökök királyné-koronázási jogát bemutató kiállítások ünnepélyes megnyitójával kezdődik a Gizella Napok rendezvénysorozata. Gizella királyné, Vetési Albert és a barokk püspökök, köztük Esterházy Imre korszakát bemutató kiállítások létrehozásában Levéltárunk munkatársai is közreműködtek.
Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját 2014. május 7-én, szerdán 17 órára a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítótermébe (Veszprém, Vár u. 35.) 

2014. április 30. 23:12

2014. május 8-án 14 órakor nyílik Levéltárunk földszinti folyósólyán a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára által 2013 őszén, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem trónra lépésének 400. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás. Tisztelettel hívjuk és várjuk az érdeklődőket! 

Tisztelettel hívjuk és várjuk 2014. május 8-án (csütörtökön) 15 órakor kezdődő könyvbemutatónkra Levéltárunk dísztermébe, ahol a Zichy család tagjainak utazásairól készült naplók és monográfia, valamint a családtagok által létrehozott és gyarapított képzőművészeti gyűjtemény kiállítási katalógusának bemutatására kerül sor. A kötetek a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatók, illetve a mellékelt űrlapon előjegyezhetők. 

Szeretettel hívjuk és várjuk a
Veszprémi Történelmi Szalon 11. beszélgetésére
Veszprém zenei múltjáról,
amely 2014. április 30-án 16:30 órakor lesz a HANGVILLA előcsarnokában.

Soron következő beszélgetésünkön az 1950-es évektől a jelenkorig a város nagy kórusformációiról (a Liszt Ferenc Kórusról és Veszprém Város Vegyeskaráról), az  iskolai énekkarok életéről, sikereiről szeretnénk beszámolni, ismertetve az Éneklő Ifjúság dalosmozgalmat, a veszprémi Tavaszi Ének ifjúsági kórustalálkozókat stb. Másik témánkat az egyházi kórusok 1990 utáni örvendetes megújulása képezi. Várunk minden énekest és zenebarátot! 

2014. április 25. 10:28

Április 28-án, hétfőn 15.30 órai kezdettel kerül sor Levéltárunk dísztermében a városi malmokról szóló vetélkedőnk döntőjére. A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközponttal közösen szervezett rendezvényünkön iskolai csoportok mérik össze tudásukat. 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket április 26-án 11 órára az Eötvös Károly Megyei Könyvtár főbejárata elé a Sétál a család Veszprémben - A zsidó múlt nyomában c., a Levéltárunk munkatársainak közreműködésével készült kiadvány bemutatójára és az azt követő sétára. Egyben invitáljuk Önöket a tematikus nap további könyvtári eseményeire is. 

Sikeres nemzetközi projektnek adott otthont az MNL Nemzetközi Levéltára 2014. március 17. és 21. között. „A diktatúrától a demokráciáig- a széttagolt Európától az egységes Európáig” címmel meghirdetett Comenius-programban öt ország középiskolai diákjai vettek részt. A gesztor a Theodor Fliedner Gimnázium (Düsseldorf - Németország) volt, míg a Lovassy László Gimnázium mellett Nagyszeben (Románia), Dzialdowo (Lengyelország) és Vilnius (Litvánia) egy-egy iskolájából érkeztek diákok. 

2014. április 08. 11:37

Tisztelt Érdeklődő!

Egyéni hangú, színes, inspiráló világba szeretnénk önöket invitálni.

Lakatos Orsolya Kárpátalján, Aknaszlatinán született, zenei tanulmányait az ungvári, majd a Tallinni Zeneakadémián végezte. Észtországban sokat foglalkozott barokk-, klasszikus- és jazz rögtönzéssel. Az improvizáció segítségével, ekkor tette meg az első lépéseket a zeneszerzés felé. Egyéni stílusának három legfontosabb összetevője: a klasszikus zenei hagyományok forma, logika, dallam, zenei stílusok ismerete, a jazz tipikus ritmusainak és harmóniáinak művelése, az improvizáció és a magyar népzenében és a balkán népek zenéiben található aszimmetrikus, váltott metrumok (pl. 5/8, 7/8, 9/8, 11/8) használata. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2014. március 28-án 12 órára a Hangvillába, az Erdélyi napok nyitó rendezvényére.  

2014. március 24. 10:10

Szeretettel hívjuk és várjuk a kedves érdeklődőket 2014. március 28-án pénteken 14 órára Pápai Fióklevéltárunkba legújabb kiadványunk bemutatójára.
 
 
 
 
 

Szeretettel hívjuk és a várjuk március 12-én szerdán 16.30 órára a Veszprémi Történelmi Szalon következő rendezvényére a Hangvilla előcsarnokába, ahol a Veszprém városi kórusmozgalom kezdeteiről beszélgetünk. 

 
 
 
2014. január 29. 11:00

2014. január 29-én az Egyetemi Könyvtár (Budapest) dísztermében került sor a magyarországi levéltárak kiadványait díjazó rendezvényre, ahol levéltárunk két kiadványa is elismerést kapott. A Márkusné Vörös Hajnalka szerkesztésében megjelent Cserhát című kötet a Monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában első díjat, míg a Hermann István és Jakab Réka által közzétett Padányi Bíró Márton veszprémi püspök végrendelet című munka a Forráskiadványok kategóriában második díjat nyert. 

Oldalak: << előző 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 >> következő