Lezárult a MNL Veszprém Megyei Levéltára munkatársai által a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Szlovák Nemzeti Levéltárban 2007-2015 között végzett munka. Munkatársaink a Hungarika-kutatás keretében feltárták az Esterházy család cseszneki ágának Pozsonyban található levéltári iratait. Az éveken át végzett munka eredményeként az iratanyag rendezésre került, és elkészült a teljes fond részletes levéltári segédlete magyar és szlovák nyelven. A családi levéltár Veszprém megyei vonatkozású iratairól mikrofilmmásolatok, további iratválogatásokról pedig digitális másolatok készültek. A repertórium és regeszta-jegyzék segítségével az iratanyag immár áttekinthetővé és kutathatóvá vált. Az iratmásolatok levéltárunk kutatótermében, míg a segédletek lentebb tekinthetők meg. 

2015. augusztus 13. 19:00

Szeretettel hívjuk és várjuk a Veszprémi Kaleidoszkóp köteteinek bemutatójára
2015. augusztus 24-én 15 órára a Hangvilla előcsarnokába.
A Veszprémi Kaleidoszkóp kötetei rendhagyó útikönyvként mutatják be Veszprém egy-egy városrészét, az ott szervesen kialakult településszerkezetet, benne a családok életét. Az első kötet a Cserhát eltűnt iparosok lakta városrészébe vezeti vissza az olvasót. A második kötet a Kossuth Lajos utca és a volt gabonavásárok helyszínét a Vásárállás és a környező házak történetét mutatja be. A harmadik kötet a belső és külső püspökkert belső világát, majd folyamatos átalakulását rajzolja meg.
Arra törekedtünk, hogy Veszprém személyes oldalát, mikrotörténelmét felkutatva bemutassuk és visszajuttassuk azt a városban élők számára. 

2015. június 22. 16:04

Több éves hagyománynak megfelelően levéltárunk az idei évben is kiállítóként jelent meg a városunkban szervezett Ünnepi Könyvhéten. A 2015. június 11-13 között tartó rendezvényen a megyei könyvtárral közös standon kínáltuk régi és új kiadványainkat, igyekeztünk választ adni a könyveinkkel, intézményünkkel kapcsolatos kérdésekre. A pénteki napon a könyvbemutatók sorában intézményünk legfrissebb kiadványát, Harmat József: Roma holokauszt a Grábler-tónál című kötetet ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Márkusné Vörös Hajnalka a szerzővel közösen. 

Tisztelettel hívjuk és várjuk a kedves érdeklődőket a levéltár VI. Trianon Emléknapjára, s egyben „A Nagy Háború filmeken” című sorozat második eseményére,  az "Elfelejtett parancsnok - Kratochvil Károly altábornagy" című film veszprémi premierjére, 2015. június 4-én, csütörtökön 16 órára a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának dísztermébe. A rendezvényen a filmvetítés után a film készítőjével, Kovács Györggyel, illetve a filmben közreműködő levéltárosokkal, Gottfried Barnával és Nagy Szabolccsal Fekete Tamás beszélget.  

A THURY-VÁR Nonprofit Kft. és a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár szervezésében került bemutatásra levéltárunk igazgatóhelyettese, Márkusné Vörös Hajnalka által szerkesztett „Roma holokauszt a Grábler-tónál – A székesfehérvári és várpalotai cigányok tömeges kivégzése Várpalotán 1945-ben” című forrásgyűjteménye. A könyvet a szerző, Harmat József könyvtáros mutatta be, valamint Boross István, levéltárunk megbízott igazgatója méltatta a szerző és a szerkesztő munkáját.

A könyvbemutató alkalmával megtekinthető volt az „Elvitték a cigányokat” című, nyolc molinón látható vándorkiállítás is.  

9. előadás – 2015. május 12. (kedd) 18 óra
Mezei László építész (a Veszprémi Ipartestület elnöke): Hogyan épültek a panelházak. A VÁÉV emlékezete

10. előadás
– 2015. május 26. (kedd) 18 óra
Szegedi József (helytörténész): Életképek a lakótelep négy évtizedéből

Helyszín: VMK előcsarnok (8200 Veszprém, Dózsa György út 2.)
A részvétel díjtalan! 

2015. május 01. 08:00

Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy 2015. május 1-jével vezetőváltás történt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára élén. Az intézményvezetői feladatokat május 1-jétől kezdődően Boross István megbízott igazgatóként látja el távollétem alatt, várhatóan az elkövetkező két évben. Ez alatt az idő alatt én negyedik gyermekemet nevelem.
 
Hermann István
igazgató
2015. április 21. 08:58

A Veszprémi Pumák című kiállításunk nyitva tartását a nagy érdeklődésre való tekintettel 2015. május 31-ig meghosszabbítottuk. Tisztelettel hívjuk és várjuk Önöket a kiállításon hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 13 óra között.

Tisztelettel hívjuk és várjuk a kedves érdeklődőket  „A Nagy Háború filmeken” című sorozat első filmvetítésére 2015. április 23-án, csütörtökön 16 órára a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának dísztermébe. Az első vetítés alkalmával a Gulyás Gyula és Gulyás János rendezte „Én is jártam Isonzónál” című filmet nézhetik meg vendégeink. A vetítés után beszélgetés következik a rendezőkkel és levéltárunk munkatársával, Nagy Szabolccsal.  

A Pannon Egyetem „Magyar Napok 2015” rendezvénysorozatának keretében és a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára szervezésében került sor négy előadásra a Nemzeti Kulturális Alap Ithaka programjának bemutatására. Az előadások 2015. március 25-én 14 órától kezdődtek a Pannon Egyetem B épületének konferenciaközpontjában.  

7. előadás – 2015. április 14. (kedd) 18 óra
Jákói Betty helytörténeti kutató, túravezető: Bolygóvárostól a lakótelepig

8. előadás – 2015. április 28. (kedd) 18 óra
A “Haszkovó” - A legnagyobb veszprémi lakótelep építéstörténete című kiállítás megnyitója és előadás
A kiállítást megnyitja Dr. Hermann István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója
Előadó: Nagy Szabolcs főlevéltáros (MNL VeML)

Helyszín: VMK előcsarnok (8200 Veszprém, Dózsa György út 2.)
A részvétel díjtalan!  

2015. április 07. 10:12

Április 9-én, csütörtökön 14 órai kezdettel kerül sor Levéltárunk dísztermében a városi malmokról szóló vetélkedő döntőjére. A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközponttal közösen szervezett rendezvényünkön iskolai csoportok mérik össze tudásukat.  

2015. március 30. 09:41

Tisztelettel hívjuk és várjuk a kedves érdeklődőket 2015. április 2-án 15 órára kollégánk, Jakab Réka könyvének veszprémi bemutatójára.

Helyszín: MNL Veszprém Megyei Levéltárának díszterme (Veszprém, Török Ignác u. 1.)  

Levéltárunk munkatársának, Szűts István Gergelynek 2015. március 12-én, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának dísztermében került bemutatásra „Veszprém ipar- és településszerkezeti változásai a 20. században” című tanulmányfüzete. 

5. előadás – 2015. március 10. (kedd) 18 óra
Dr. Herth Viktória művészettörténész (Művészetek Háza): Veszprém arcai - Bodó Emma fotográfus hagyatékában

6. előadás – 2015. március 24. (kedd) 18 óra
Dr. Csiszár Miklós könyvtáros (a Veszprémi Szemle főszerkesztője): Veszprém kulturális élete a Nagy Háborútól az 1980-as évekig

Helyszín: VMK előcsarnok (8200 Veszprém, Dózsa György út 2.)
A részvétel díjtalan!  

Oldalak: << előző 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 >> következő