Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy 2017. május 18-ával vezetőváltás történik a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára élén. Az intézményvezetői feladatokat május 18-átől kezdődően hivatalosan ismét Hermann István kinevezett igazgató látja el.

Boross István
megbízott igazgató

 

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket 2017. május 15-én (hétfőn) délután! 

A csendes ellenreformáció Veszprém környékén

Előadássorozatunkban elérkeztünk a 18. századhoz.

 

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket 2017. április 10-én (hétfőn) délután 
reformációtörténeti rendezvényünkre, amelynek keretében kiállításmegnyitóra, országos verseny eredményhirdetésére és előadásra kerül sor.
14 órakor a "Vissza a forrásokhoz" című reformációtörténeti országos vándorkiállítás megnyitója,
14.30-kor az "Utazás Wittenbergbe" országos vetélkedő megyei elődöntőjének eredményhirdetése,
15 órakor a reformációs előadássorozat IV. előadása 

 

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára és a SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola szeretettel hívja havonta egyszer, hétfőnként a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett előadás-sorozatára, melynek harmadik előadását Dr. Reisinger János irodalomtörténész tartja "Postillák, káték, énekek" címmel, 2017. március 13-án 15 órakor a levéltár dísztermében (8200 Veszprém, Török Ignác u. 1.).

 

Szeretettel hívjuk és várjuk rendezvényeinkre 2017. február 27-án (hétfőn) 15 órára a Levéltár épületébe, amelynek keretében egy különleges bibliatörténeti kiállítást tekinthetnek meg szakvezetéssel és egy időutazásban vehetnek részt Daruka Mihály vezetésével, aki a Vizsolyi Biblia nyomtatásának hiteles történetét mutatja be élményszerűen, bevonva hallgatóságát is a munka folyamatába.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel hívja Önt a „Vallás–identitás–történelem” - A levéltár-pedagógia tartalmi és módszertani megújításainak lehetőségei programsorozat következő, II. Identitás témájú workshopjára. A rendezvény helyszíne: A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára (8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.) Időpont: 2017. február 14. 10.00–15.30 óra.

 

PROGRAMVÁLTOZÁS!

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a sorozat második előadására, Az Év Levéltára-díj ünnepélyes átadója miatt egy héttel később, 2017. február 20-án kerül sor.


Az MNL Veszprém Megyei Levéltára és a SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola szeretettel hívja Önt a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett előadás-sorozatára, melynek második előadását Dr. Reisinger János irodalomtörténész tartja "Wittembergtől Wormsig" címmel, 2017. február 20-án 15 órakor a levéltár dísztermében (8200 Veszprém, Török Ignác u. 1.).UTAZÁS WITTENBERGBE (Iskolai vetélkedő) I. forduló

A verseny indul: 2017. február 10-én 14 órakor

Történelmi utazásra hívjuk az érdeklődő általános és középiskolás diákokat a folyamatosan megújuló reformáció világába a 16. századi német fejedelemségektől a 20. századi Magyarországig. Mi változott meg a reformáció igazságkereső mozgalmainak hatására és mi maradt meg ötszáz év elteltével a reformáció örökségéből ma? Levéltári foglalkozásainkon és online tananyagunk segítségével bepillantást nyerhettek a reformáció születésének időszakába és nyomon követhetitek annak magyarországi történetét a források megismerésén keresztül.

A Magyar Nemzeti Levéltár által szervezett vetélkedő győztesei Luther lábnyomait követve bejárhatják Wittenberg óvárosának macskaköves utcáit, hiszen a fődíj Luther városába szóló utazás. A feladatok megoldásakor tartsátok szem előtt az alábbi javaslatokat!

Olvassátok el figyelmesen a feladatokat és kövessétek a feladatlap utasításait!
A feladatok értékelésénél azonos pontszám esetén a jobb időeredményt vesszük figyelembe. Eredményes munkát kívánunk!

A vetélkedő elérhetősége: 2017.02.10 14órától fog megjelenni itt:
Általános iskolai vetélkedő
Középiskolai vetélkedő

 

2017. február 07. 11:21

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az Év Levéltára 2016 díjátadóra!

Az elismerést az MNL Veszprém Megyei Levéltára kapta.
A díjátadó időpontja:
2017. február 13. 14.00 óra, helyszíne: Hangvilla Konferenciaterem, 8200 Veszprém, Brusznyai utca 2.

 

Beszámoló és tapasztalatok a reformáció témakörében tartott levéltár-pedagógiai foglalkozásokról az MNL Veszprém Megyei Levéltárában.
2016. október 20-án indítottuk el levéltárunkban a Reformáció Emlékévhez kapcsolódó, reformáció témakörével foglalkozó levéltári óráinkat.

 

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára és a SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola szeretettel hívja havonta egyszer, hétfőnként a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett előadás-sorozatára, melynek első előadását Dr. Reisinger János irodalomtörténész tartja "Luther útja a 95 tételig" címmel, 2017. január 16-án 15 órakor a levéltár dísztermében (8200 Veszprém, Török Ignác u. 1.).

 

A Magyar Nemzeti Levéltár – mint a CO:OP (Community as Opportunity, The creative archives’ and users’ network) projekt résztvevője – Kutatószolgálata a projekt keretében workshopot (3. blogtalálkozó) szervez.

 

Tájékoztatom honlapunk olvasóit, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára nyerte 2016-ban az Év Levéltára Díjat. Ezen örömteli alkalomból köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik segítették és támogatták munkánkat az elmúlt és az azt megelőző években házon belül és házon kívül. A díjkiosztóról időben tájékoztatni fogjuk az érdeklődő közönséget.
Boross István mb. igazgató

A győztes pályázatról 2016. december 5-én a Magyar Levéltárosok Egyesületének Választmánya által felkért háromtagú Bíráló Bizottság döntött, a vezető szakfelügyelő írásbeli véleményének figyelembe vételével.

A Bizottság az Év Levéltára Díjat 2016-ban a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának ítélte oda.

Az ünnepélyes díjátadóról a későbbiekben adunk értesítést.

A hír forrásai:

 

Értesítjük tisztelt kutatóinkat és ügyfeleinket, hogy az MNL Veszprém Megyei Levéltárának kutatószolgálata 2016. december 19. és 2017. január 6., ügyfélszolgálata 2016. december 19–29. között szünetel.
Kutatótermünk utolsó nyitva tartási napja 2016. december 15., csütörtök.

Köszönjük szíves megértésüket, és várjuk ügyfeleinket 2017. január 2-től, kutatóinkat január 9-től!

Veszprém, 2016. december 1.

MNL VeML
Oldalak: << előző 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 >> következő