A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Trianon emléknapjára 2017. június 7-én, szerdán 16 órára, levéltárunk dísztermébe (8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.)


Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy 2017. május 18-ával vezetőváltás történik a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára élén. Az intézményvezetői feladatokat május 18-átől kezdődően hivatalosan ismét Hermann István kinevezett igazgató látja el.

Boross István
megbízott igazgató

 

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket 2017. május 15-én (hétfőn) délután! 

A csendes ellenreformáció Veszprém környékén

Előadássorozatunkban elérkeztünk a 18. századhoz.

 

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket 2017. április 10-én (hétfőn) délután 
reformációtörténeti rendezvényünkre, amelynek keretében kiállításmegnyitóra, országos verseny eredményhirdetésére és előadásra kerül sor.
14 órakor a "Vissza a forrásokhoz" című reformációtörténeti országos vándorkiállítás megnyitója,
14.30-kor az "Utazás Wittenbergbe" országos vetélkedő megyei elődöntőjének eredményhirdetése,
15 órakor a reformációs előadássorozat IV. előadása 

 

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára és a SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola szeretettel hívja havonta egyszer, hétfőnként a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett előadás-sorozatára, melynek harmadik előadását Dr. Reisinger János irodalomtörténész tartja "Postillák, káték, énekek" címmel, 2017. március 13-án 15 órakor a levéltár dísztermében (8200 Veszprém, Török Ignác u. 1.).

 

Szeretettel hívjuk és várjuk rendezvényeinkre 2017. február 27-án (hétfőn) 15 órára a Levéltár épületébe, amelynek keretében egy különleges bibliatörténeti kiállítást tekinthetnek meg szakvezetéssel és egy időutazásban vehetnek részt Daruka Mihály vezetésével, aki a Vizsolyi Biblia nyomtatásának hiteles történetét mutatja be élményszerűen, bevonva hallgatóságát is a munka folyamatába.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel hívja Önt a „Vallás–identitás–történelem” - A levéltár-pedagógia tartalmi és módszertani megújításainak lehetőségei programsorozat következő, II. Identitás témájú workshopjára. A rendezvény helyszíne: A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára (8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.) Időpont: 2017. február 14. 10.00–15.30 óra.

 

PROGRAMVÁLTOZÁS!

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a sorozat második előadására, Az Év Levéltára-díj ünnepélyes átadója miatt egy héttel később, 2017. február 20-án kerül sor.


Az MNL Veszprém Megyei Levéltára és a SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola szeretettel hívja Önt a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett előadás-sorozatára, melynek második előadását Dr. Reisinger János irodalomtörténész tartja "Wittembergtől Wormsig" címmel, 2017. február 20-án 15 órakor a levéltár dísztermében (8200 Veszprém, Török Ignác u. 1.).UTAZÁS WITTENBERGBE (Iskolai vetélkedő) I. forduló

A verseny indul: 2017. február 10-én 14 órakor

Történelmi utazásra hívjuk az érdeklődő általános és középiskolás diákokat a folyamatosan megújuló reformáció világába a 16. századi német fejedelemségektől a 20. századi Magyarországig. Mi változott meg a reformáció igazságkereső mozgalmainak hatására és mi maradt meg ötszáz év elteltével a reformáció örökségéből ma? Levéltári foglalkozásainkon és online tananyagunk segítségével bepillantást nyerhettek a reformáció születésének időszakába és nyomon követhetitek annak magyarországi történetét a források megismerésén keresztül.

A Magyar Nemzeti Levéltár által szervezett vetélkedő győztesei Luther lábnyomait követve bejárhatják Wittenberg óvárosának macskaköves utcáit, hiszen a fődíj Luther városába szóló utazás. A feladatok megoldásakor tartsátok szem előtt az alábbi javaslatokat!

Olvassátok el figyelmesen a feladatokat és kövessétek a feladatlap utasításait!
A feladatok értékelésénél azonos pontszám esetén a jobb időeredményt vesszük figyelembe. Eredményes munkát kívánunk!

A vetélkedő elérhetősége: 2017.02.10 14órától fog megjelenni itt:
Általános iskolai vetélkedő
Középiskolai vetélkedő

 

2017. február 07. 11:21

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az Év Levéltára 2016 díjátadóra!

Az elismerést az MNL Veszprém Megyei Levéltára kapta.
A díjátadó időpontja:
2017. február 13. 14.00 óra, helyszíne: Hangvilla Konferenciaterem, 8200 Veszprém, Brusznyai utca 2.

 

Beszámoló és tapasztalatok a reformáció témakörében tartott levéltár-pedagógiai foglalkozásokról az MNL Veszprém Megyei Levéltárában.
2016. október 20-án indítottuk el levéltárunkban a Reformáció Emlékévhez kapcsolódó, reformáció témakörével foglalkozó levéltári óráinkat.

 

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára és a SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola szeretettel hívja havonta egyszer, hétfőnként a lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett előadás-sorozatára, melynek első előadását Dr. Reisinger János irodalomtörténész tartja "Luther útja a 95 tételig" címmel, 2017. január 16-án 15 órakor a levéltár dísztermében (8200 Veszprém, Török Ignác u. 1.).

 

A Magyar Nemzeti Levéltár – mint a CO:OP (Community as Opportunity, The creative archives’ and users’ network) projekt résztvevője – Kutatószolgálata a projekt keretében workshopot (3. blogtalálkozó) szervez.

 

Tájékoztatom honlapunk olvasóit, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára nyerte 2016-ban az Év Levéltára Díjat. Ezen örömteli alkalomból köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik segítették és támogatták munkánkat az elmúlt és az azt megelőző években házon belül és házon kívül. A díjkiosztóról időben tájékoztatni fogjuk az érdeklődő közönséget.
Boross István mb. igazgató

A győztes pályázatról 2016. december 5-én a Magyar Levéltárosok Egyesületének Választmánya által felkért háromtagú Bíráló Bizottság döntött, a vezető szakfelügyelő írásbeli véleményének figyelembe vételével.

A Bizottság az Év Levéltára Díjat 2016-ban a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának ítélte oda.

Az ünnepélyes díjátadóról a későbbiekben adunk értesítést.

A hír forrásai:
Oldalak: << előző 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 >> következő