2013. szeptember 26-án 16:00 órától Veszprém belvárosának múltjáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők. A középkorban Szent Iván-szeg, majd a 18. századtól Cserhát néven nevezett városrész régészeti emlékeiről, középkori és újkori utcáiról, lakóiról tartanak képes vetített előadást a Laczkó Dezső Múzeum régészei, az Érseki és Főkáptalani Levéltár és a Veszprém Megyei Levéltár munkatársai.

2013. szeptember 17. 15:43

2013. szeptember 20-án tartja ez évi szakmai napját a MNL VeML Pápai Levéltára. Téma: Katolicizmus Pápán. Az érdeklődők előadásokat hallgathatnak a felekezeti történetírás múltjáról, a pápai kálváriáról, a veszprémi egyházmegye újjászervezéséről, kommunista egyházüldözésről és a Szent Anna plébánia alapításáról. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

2013. szeptember 10. 14:17

  Levéltárunk a gyűjtőterületi műhelybeszélgetéssel, vitával a munkaterülettel kapcsolatos részben már ismert, másrészt még fel sem bukkant problémákra, értelmezés eltérésekre szeretné felhívni a figyelmet, természetesen annak igényével, hogy a rendezvényen az ország minden szegletéből jelen lévő szakemberek véleményének cseréje által ezek egy részére választ is kaphatunk, ami által a rendezvény hozzájárulhat a megyei levéltárak gyűjtőterületi protokolljának egységesüléséhez.

Ismételten kapható az Esterházy család cseszneki ágának történetét bemutató kiadványunk
Tisztelt Érdeklődők!

Ismét kapható az Esterházy család cseszneki ága, Források és tanulmányok az Esterházy család cseszneki ágának történetéről. A kiadványok megvásárolhatók, illetve megrendelhetők a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának titkárságán személyesen, telefonon, illetve ímélen keresztül. A kiadvány ára 4000 forint, postai úton történő továbbítás esetén a postaköltség felszámításra kerül.  

2013. augusztus 16. 14:00

Levéltárunk 2005-ben történt felújítása és költözése óta a székházépületben a legnagyobb mértékű beruházás van jelenleg folyamatban. 2012 őszén az Új Széchenyi Terv TIOP-1.2.2-11/1 jelű pályázatának keretében 16,5 millió forintos támogatást nyert a Veszprém Megyei Levéltár egy korszerű, minden igényt kielégítő levéltári oktatótér kialakítására. A beruházás megvalósítása a szervezeti átalakulást követően már a Magyar Nemzeti Levéltár keretei között kezdődött meg.

2013. május 29. 14:00

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára szeretettel várja következő rendezvényére!
 
 
 
 
 

Újabb veszprémi személyiség kerül székhelyvárosunk kollektív megemlékezésének fókuszába: a most következő szombaton Zámbó István Liszt-díjas karnagy, Veszprém város díszpolgára tiszteletére rendeznek emléknapot Veszprémben.  

Kiállítás nyílik a MNL VeML Pápai Levéltárában a Szent Anna plébánia történetéről. A kiállítás érinti a plébánia területéhez kapcsolható városrész (Alsóváros) múltját, a Szent Anna templom építésének történetét, a plébániai rangra emelés körülményeit, valamint betekintést enged a plébánia mai életébe. A kiállítást Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitja meg 2013. május 15-én, 17 órakor, a Pápai Levéltár udvari nagytermében.
A kiállítás megtekinthető 2013. május 16-tól a levéltár nyitvatartási rendjében: hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között. 

A Magyarországi Németek Családfakutató Egyesülete (hivatalos nevén: Arbeitskreis ungarndeutscher Familienforscher) 2013. április 20-án Veszprémben tartotta ez évi találkozóját. Programjukban délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának meglátogatása szerepelt, amelynek keretében megismerkedhettek a kutatás lehetőségeivel, a magyarországi németek családtörténetének gazdag Veszprém megyei levéltári forrásaival, az intézmény kiadványaival.
Az egyesület tagjai délután előadásokat hallgattak a Laczkó Dezső Múzeum TIOP termében. 

2013. május 02. 12:08

emléknap Óvári Ferenc tiszteletére Veszprémben!

Ritkán látható gazdag programmal készül megtisztelni Veszprém városa a díszpolgár, egykori ügyvéd, orsz. képviselő, közéleti szereplő dr. Óvári Ferenc (1858—1938) emlékét, halálának 75. évfordulóján. A május 3-i (pénteki) rendezvényt a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület szervezte, a kiállítás és az emlékülés házigazdája a Polgármesteri Hivatal, de „szóhoz jut” a Petőfi Színház és a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola is. Felhívjuk figyelmüket a városházi aulabeli emlékkiállításra, különös tekintettel arra, hogy az érdekes összeállítás a Balatonalmádi Honismereti Kör, a Laczkó Dezső Múzeum, a megyei könyvtár és a megyei levéltár példás összefogásával valósult meg, felvonultatva (másolatban) számos látványos és tartalmas levéltári dokumentumot is.  

2013. május 7-én, kedden kora délutántól estig a veszprémi Cserhát városrész történetével ismerkedhetek meg az érdeklődők a Laczkó Dezső Múzeumban.
 
A Gizella Napok programsorozat kísérő rendezvényeként május 7-én, kedden 14 órakor Cserhát városrész-történeti ismeretterjesztő előadássorozat kezdődött a múzeumban, valamint 17 órakor nyílt a Cserhát – Szentivánszeg című városrész-történeti kiállítás. 

2013. április 02. 08:23

2013. április 5-én 17 órától tartjuk a MNL VeML Pápai Levéltárában a Pápa-Beat 2. című rendezvényünket. Kiállításunk 70 új fotóval bővült, valamint videofelvételről látható és hallható lesz jó néhány pápai zenekar. Lukács László eleveníti fel a pápai beat-korszakot, és megcsodálhatunk néhány hangszert is, amelyek, reményeink szerint, a rendezvény végén megszólalnak majd.  

2013. március 18. 15:50

Tisztelettel hívjuk a kedves érdeklődőket legújabb konferenciakötetünk, a Vörös és fehér. A vörös és fehér uralom hátországa. 1919 vidéken című kiadványunk bemutatójára, melyre Levéltárunk dísztermében kerül sor 2013. március 27-én 16 órai kezdettel.
 
 
 

(könyvbemutató)
A MNL VeML által 2011. október 20-án Várpalotán, és a MNL VeML és a Legenda Közművelődési Egyesület által 2012. május 9-én Pápán rendezett konferenciák előadásainak szerkesztett változata közös kötetben jelent meg. A kötetben található tanulmányok egy régió, a Közép-Dunántúl szocialista kori történetét vizsgálják a politikatörténeti mellett gazdaság-, hely-, társadalom- és várostörténeti módszerekkel.


2013. február 14. 15:02

VÁÉV egy hajdan volt nagyvállalat
2. A házgyár megnyitásától a felszámolásig

Szeretettel hívjuk és várjuk 2013. február 21-én 16:30 órára a Városi Művelődési Központ (volt HEMO) nagytermébe, ahol folytatjuk a VÁÉV-ről megkezdett beszélgetésünket. Ezúttal a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat nagy építkezéseit, beruházásait, a vállalt működését, belső életét tekintjük át a házgyár felavatásától (1975) a vállalat felszámolásáig (1989) képek, filmek és visszaemlékezések segítségével. A beszélgetésben felidézzük az ÉPÍTŐK legendás kézilabdacsapatának megalakulását és arra is választ keresünk, hogy mi vezetett a vállalat felszámolásához, s mi lett a dolgozók sorsa megszűnése után.

Oldalak: << előző 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 >> következő