Ismételten kapható az Esterházy család cseszneki ágának történetét bemutató kiadványunk
Tisztelt Érdeklődők!

Ismét kapható az Esterházy család cseszneki ága, Források és tanulmányok az Esterházy család cseszneki ágának történetéről. A kiadványok megvásárolhatók, illetve megrendelhetők a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának titkárságán személyesen, telefonon, illetve ímélen keresztül. A kiadvány ára 4000 forint, postai úton történő továbbítás esetén a postaköltség felszámításra kerül.  

2013. augusztus 16. 14:00

Levéltárunk 2005-ben történt felújítása és költözése óta a székházépületben a legnagyobb mértékű beruházás van jelenleg folyamatban. 2012 őszén az Új Széchenyi Terv TIOP-1.2.2-11/1 jelű pályázatának keretében 16,5 millió forintos támogatást nyert a Veszprém Megyei Levéltár egy korszerű, minden igényt kielégítő levéltári oktatótér kialakítására. A beruházás megvalósítása a szervezeti átalakulást követően már a Magyar Nemzeti Levéltár keretei között kezdődött meg.

2013. május 29. 14:00

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára szeretettel várja következő rendezvényére!
 
 
 
 
 

Újabb veszprémi személyiség kerül székhelyvárosunk kollektív megemlékezésének fókuszába: a most következő szombaton Zámbó István Liszt-díjas karnagy, Veszprém város díszpolgára tiszteletére rendeznek emléknapot Veszprémben.  

Kiállítás nyílik a MNL VeML Pápai Levéltárában a Szent Anna plébánia történetéről. A kiállítás érinti a plébánia területéhez kapcsolható városrész (Alsóváros) múltját, a Szent Anna templom építésének történetét, a plébániai rangra emelés körülményeit, valamint betekintést enged a plébánia mai életébe. A kiállítást Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitja meg 2013. május 15-én, 17 órakor, a Pápai Levéltár udvari nagytermében.
A kiállítás megtekinthető 2013. május 16-tól a levéltár nyitvatartási rendjében: hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között. 

A Magyarországi Németek Családfakutató Egyesülete (hivatalos nevén: Arbeitskreis ungarndeutscher Familienforscher) 2013. április 20-án Veszprémben tartotta ez évi találkozóját. Programjukban délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának meglátogatása szerepelt, amelynek keretében megismerkedhettek a kutatás lehetőségeivel, a magyarországi németek családtörténetének gazdag Veszprém megyei levéltári forrásaival, az intézmény kiadványaival.
Az egyesület tagjai délután előadásokat hallgattak a Laczkó Dezső Múzeum TIOP termében. 

2013. május 02. 12:08

emléknap Óvári Ferenc tiszteletére Veszprémben!

Ritkán látható gazdag programmal készül megtisztelni Veszprém városa a díszpolgár, egykori ügyvéd, orsz. képviselő, közéleti szereplő dr. Óvári Ferenc (1858—1938) emlékét, halálának 75. évfordulóján. A május 3-i (pénteki) rendezvényt a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület szervezte, a kiállítás és az emlékülés házigazdája a Polgármesteri Hivatal, de „szóhoz jut” a Petőfi Színház és a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola is. Felhívjuk figyelmüket a városházi aulabeli emlékkiállításra, különös tekintettel arra, hogy az érdekes összeállítás a Balatonalmádi Honismereti Kör, a Laczkó Dezső Múzeum, a megyei könyvtár és a megyei levéltár példás összefogásával valósult meg, felvonultatva (másolatban) számos látványos és tartalmas levéltári dokumentumot is.  

2013. május 7-én, kedden kora délutántól estig a veszprémi Cserhát városrész történetével ismerkedhetek meg az érdeklődők a Laczkó Dezső Múzeumban.
 
A Gizella Napok programsorozat kísérő rendezvényeként május 7-én, kedden 14 órakor Cserhát városrész-történeti ismeretterjesztő előadássorozat kezdődött a múzeumban, valamint 17 órakor nyílt a Cserhát – Szentivánszeg című városrész-történeti kiállítás. 

2013. április 02. 08:23

2013. április 5-én 17 órától tartjuk a MNL VeML Pápai Levéltárában a Pápa-Beat 2. című rendezvényünket. Kiállításunk 70 új fotóval bővült, valamint videofelvételről látható és hallható lesz jó néhány pápai zenekar. Lukács László eleveníti fel a pápai beat-korszakot, és megcsodálhatunk néhány hangszert is, amelyek, reményeink szerint, a rendezvény végén megszólalnak majd.  

2013. március 18. 15:50

Tisztelettel hívjuk a kedves érdeklődőket legújabb konferenciakötetünk, a Vörös és fehér. A vörös és fehér uralom hátországa. 1919 vidéken című kiadványunk bemutatójára, melyre Levéltárunk dísztermében kerül sor 2013. március 27-én 16 órai kezdettel.
 
 
 

(könyvbemutató)
A MNL VeML által 2011. október 20-án Várpalotán, és a MNL VeML és a Legenda Közművelődési Egyesület által 2012. május 9-én Pápán rendezett konferenciák előadásainak szerkesztett változata közös kötetben jelent meg. A kötetben található tanulmányok egy régió, a Közép-Dunántúl szocialista kori történetét vizsgálják a politikatörténeti mellett gazdaság-, hely-, társadalom- és várostörténeti módszerekkel.


2013. február 14. 15:02

VÁÉV egy hajdan volt nagyvállalat
2. A házgyár megnyitásától a felszámolásig

Szeretettel hívjuk és várjuk 2013. február 21-én 16:30 órára a Városi Művelődési Központ (volt HEMO) nagytermébe, ahol folytatjuk a VÁÉV-ről megkezdett beszélgetésünket. Ezúttal a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat nagy építkezéseit, beruházásait, a vállalt működését, belső életét tekintjük át a házgyár felavatásától (1975) a vállalat felszámolásáig (1989) képek, filmek és visszaemlékezések segítségével. A beszélgetésben felidézzük az ÉPÍTŐK legendás kézilabdacsapatának megalakulását és arra is választ keresünk, hogy mi vezetett a vállalat felszámolásához, s mi lett a dolgozók sorsa megszűnése után.

2013. február 05. 08:00

A Magyar Levéltárosok Egyesülete első alkalommal hirdette meg Az Év Levéltári Kiadványa Díjat, amelyet négy kategóriában osztott ki.

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára a monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában II. díjat nyert az Esterházy család cseszneki ága című kiadványáért. A döntés indoklása a következő: „A magas színvonalon illusztrált, kitűnően szerkesztett és tipográfiailag példamutatóan összeállított tanulmánykötet magyar, szlovák és osztrák kutatók közreműködésével mutatja be az Esterházy család cseszneki uradalmát.”

Az ünnepélyes átadására és a díjazottak bemutatására 2013. január 30-án került sor az ELTE Egyetemi Könyvtár Dísztermében.  

Az Esterházy család történetének eddig ismeretlen részleteit ismerheti meg az olvasó a most megjelent kötet tanulmányaiból. Az MNL Veszprém Megyei Levéltárának kiadásában megjelent, 140 fényképet tartalmazó reprezentatív kiadványt 2013. február 6-án (szerdán) Székesfehérváron, a Szent István Múzeum Dísztermében 16:30 órai kezdéssel, 2013. február 7-én (csütörtökön) 16:00 órakor Veszprémben a Veszprém Megyei Levéltár Dísztermében mutatjuk be az érdeklődőknek. A kiadványt a könyvbemutatón résztvevők kedvezményesen, 4000 forint helyett 2500 forintos áron vásárolhatják meg. 

Ádámok és Évák Ünnepe - Emberek az embertelenségben
címmel a XX. század első felének veszprémi és megyei vonatkozású történeteit idézi meg 150 középiskolás 2013. január 20-án (vasárnap) délután öt órakkor a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Veszprémi Petőfi Színházban. Az előadást Kéri Kitty színművész állítja színpadra.  

Oldalak: << előző 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 >> következő