Kiállításaink

Aktuális | Elmúlt időszakos 

Kísérőszövegekkel ellátott bemutató válogatás a lakosságtól érkezett első világháborús dokumentumokból.
A sorozat hat darab 200x80 centiméteres molinóból áll, nonprofit célra ingyenesen kölcsönözhető.

Kapcsolattartó: Tóth Péter (e-mail: tothp@veml.hu; telefon: 06/88-401-422.)

2014. december 11. 17:19

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2014. december 18-án 15 órakor a 70 éve alakult 101. vadászrepülő ezred, a veszprémi Pumák történetét bemutató kiállításunk megnyitójára.

Helyszín: Veszprém, Török Ignác u. 1.

A kiállítás 2015. március 31-ig tekinthető meg. 

2014. október 15. 13:53

Levéltárunk roma holokauszt emlékére összeállított tablókiállítása 2014. október 21-november 18. között Budapest Főváros Levéltárában tekinthető meg. 

 A levéltár történetét és az itt őrzött gazdag iratanyagot négy helyiségben elhelyezett tablókon és két enteriőrben mutatjuk be. A levéltár előadótermében, amelyben a vármegyei levéltár 1782-ben készült hatalmas méretű szekrénye is elhelyezést nyert, 12 tablón ismertetjük Veszprém vármegye levéltárát és Veszprém megye városainak (Veszprém, Pápa, Devecser, Somlóvásárhely, Palota, Nagyvázsony, Zirc) fennmaradt iratanyagát. Az innen nyíló foglalkoztató teremben további 13 tablón ismertetjük a megyei községek, a családok, az uradalmak iratait, valamint oklevélgyűjteményünk legszebb darabjait. A kiállítás harmadik termében tekinthető meg a veszprémi káptalan XVIII. századi hiteleshelyi levéltári szekrénye. Egy tablón bemutatjuk a hiteleshelyi tevékenység során keletkezett egyes irattípusokat is. A kiállítást egy berendezett enteriőr zárja, amely egy XX. század első felét idéző levéltárosi dolgozószobát mutat be.

A kiállítást rendezte: Jakab Réka levéltáros, Gáty István reprográfus, Mórocza Eszter restaurátor.

A kiállítás, amely elsősorban oktatási célt szolgál majd, bárki számára díjtalanul látogatható kutatószolgálati időben.