Veszprémi Történelmi Szalon

Hagyományteremtő szándékkal megrendezett beszélgetéseinek célja, hogy megszólalási lehetőséget biztosítson a régi veszprémi polgároknak. Segítségükkel megismerhetjük Veszprém kedvelt vendéglőit, az egyesületek, iparoskörök találkozóhelyeit, a törzshelyek specifikumait a bögrecsárdától a megyeháza díszterméig. Rendezvényünket ajánljuk annak, aki már most veszprémi polgárnak érzi magát, annak aki veszprémi polgárnak készül, vagy egyszerűen érdekli a város történelme, régi történetei. 

A Veszprémi Történelmi Szalon következő beszélgetése a veszprémi kertek világába kalauzolja el az érdeklődőket. Vendégünk lesz Benedek Magda az utolsó püspöki főkertész lánya, Fábián Pál a Veszprémi Petőfi Színház egykori gondnokának fia és Strenner József kertészmérnök, Veszprém nyugalmazott főkertésze. A beszélgetés közben Lakatos Orsolya „Fák és virágok” című zongorára írt sorozatának darabjai hangzanak el a szerző tolmácsolásában. Hívunk és várunk minden érdeklődőt 2015. október 13-án, kedden 15 órára a Veszprémi Petőfi Színházba. 

Száztíz éve, 1904 őszén nyitotta meg kapuit a veszprémi gyermekmenhely. A Plosszer-sétány (ma: Erzsébet-sétány) végén álló palotaszerű épületet egy év alatt építették fel Ybl Lajos tervei alapján Csomay Kálmán kivitelezésében. A Veszprém Történelmi Szalon következő beszélgetése az épületben végzett gyermekvédő és gyógyító munkát, az árva és beteg gyermekekért dolgozó közösség belső életét szeretné felidézni. Hívunk és várunk minden érdeklődőt 2014. november 13-án, csütörtökön 15 órára a Csolnoky Ferenc Kórház Csillag termébe. 

Szeretettel hívjuk és várjuk a
Veszprémi Történelmi Szalon 11. beszélgetésére
Veszprém zenei múltjáról,
amely 2014. április 30-án 16:30 órakor lesz a HANGVILLA előcsarnokában.

Soron következő beszélgetésünkön az 1950-es évektől a jelenkorig a város nagy kórusformációiról (a Liszt Ferenc Kórusról és Veszprém Város Vegyeskaráról), az  iskolai énekkarok életéről, sikereiről szeretnénk beszámolni, ismertetve az Éneklő Ifjúság dalosmozgalmat, a veszprémi Tavaszi Ének ifjúsági kórustalálkozókat stb. Másik témánkat az egyházi kórusok 1990 utáni örvendetes megújulása képezi. Várunk minden énekest és zenebarátot! 

Szeretettel hívjuk és a várjuk március 12-én szerdán 16.30 órára a Veszprémi Történelmi Szalon következő rendezvényére a Hangvilla előcsarnokába, ahol a Veszprém városi kórusmozgalom kezdeteiről beszélgetünk. 

 
 
 
2013. február 14. 15:02

VÁÉV egy hajdan volt nagyvállalat
2. A házgyár megnyitásától a felszámolásig

Szeretettel hívjuk és várjuk 2013. február 21-én 16:30 órára a Városi Művelődési Központ (volt HEMO) nagytermébe, ahol folytatjuk a VÁÉV-ről megkezdett beszélgetésünket. Ezúttal a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat nagy építkezéseit, beruházásait, a vállalt működését, belső életét tekintjük át a házgyár felavatásától (1975) a vállalat felszámolásáig (1989) képek, filmek és visszaemlékezések segítségével. A beszélgetésben felidézzük az ÉPÍTŐK legendás kézilabdacsapatának megalakulását és arra is választ keresünk, hogy mi vezetett a vállalat felszámolásához, s mi lett a dolgozók sorsa megszűnése után.

2012. november 23. 12:01

VÁÉV egy hajdan volt nagyvállalat
Szeretettel hívjuk és várjuk 2012. november 29-én 16:00 órára a Veszprém Megyei Levéltár nagytermébe, ahol a VÁÉV (Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat) hétköznapjait idézzük fel a megalapításától (1949) a házgyár felavatásáig (1975) képek, filmek és visszaemlékezések segítségével. 

2012. május 04. 13:20

Veszprémi lépcsők
Szeretettel hívjuk az érdeklődőket a 2012. május 10-én megrendezendő Veszprémi Történelmi Szalon 7 beszélgetésére, amely ezúttal Veszprém hangulatos lépcsőit 

2012. április 12. 16:00

Veszprémi építőmesterek
A Veszprémi Történelmi Szalon immár hatodik beszélgetésére 2012. április 12-én, csütörtökön 16.00 órakor került sor. Ezúttal a két világháború közötti Veszprém nagy építkezéseit (Völgyhíd, Margit-templom, a Csomay-strand, az Újtelep, Nándor-telep) és azok építőmestereit idéztük fel visszaemlékezések segítségével. 

2011. szeptember 29. 08:30

A régi Veszprém családi fényképeken
Következő szalon-összejövetelünkön a veszprémi Hét Domb Egyesülettel közösen idén tavasszal elindított családi képgyűjtési programunk, a Veszprémi Kaleidoszkóp eredményeit kívánjuk bemutatni. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban 2011. október 9-én megnyíló Szalonban a felhívásunkra érkezett fényképek digitalizált másolatait tekinthetik meg az érdeklődök vetítés és múltidéző beszélgetés keretében. 

2011. szeptember 09. 13:19

Bokréta - Tűz - Megújulás
 Az építészet – megfagyott muzsika. Ezzel a felütéssel kezdődött a SZALON szeptember 15-i, negyedik összejövetele, melynek témáját a veszprémi Megyeház históriája képezte. A levéltárunk nagytermét megtöltő közönség előtt két vendégünk: dr. Balassa László építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, városunk ismert személyisége és Debreczenyi János építés- és beruházásszervező, az 1980-as évekbeli megyeházrekonstrukció levezénylője – később Veszprém polgármestere – beszélt a Megyeház múltjáról, felújításának történetéről, egyes eseményeiről, az épület építészeti kvalitásairól és szerepéről a város építészeti értékeinek elmélyítésében és infrastruktúrájának fejlődésében. 

2011. március 16. 16:29

Malmok Veszprémben
Nagyszámú érdeklődő részvételével zajlott le a Veszprémi Történelmi Szalon harmadik rendezvénye, ezúttal a veszprémi városházán. Az Élet a Séd völgyében címmel rendezett kerekasztal-beszélgetés során malomipari szakemberek, építészek és egykori malom-lakók, molnárcsaládok tagjainak segítségével idéztük fel a Séd patak Veszprém városi szakszán egykor működött malmok és molnárcsaládok történetét. Bevezetőként a malmok Séd-parti elhelyezkedését beazonosító rövid animációs filmet vetítettünk le. 

2010. december 02. 20:34

Egy bérház és lakói (Rupert-ház)
A Veszprémi Történelmi Szalon immár második alkalommal rendezett beszélgetést a város múltjának kevésbé ismert részleteiről. Ez alkalommal egy, építészetileg és funkciójában is egyedülálló bérház (bérpalota) 20. századi történetei elevenedtek meg az emlékezők és a levéltári források segítségével. 

2010. április 22. 15:39

Találkozási helyek Veszprémben: kávéházak, „bögre csárdák”, ...
A Veszprémi Történelmi Szalon első, hagyományteremtő szándékkal megrendezett beszélgetésének célja, hogy megszólalási lehetőséget biztosítson a régi veszprémi polgároknak. Segítségükkel megismerhetjük Veszprém kedvelt vendéglőit, az egyesületek, iparoskörök találkozóhelyeit, a törzshelyek specifikumait a bögrecsárdától a megyeháza díszterméig.
Rendezvényünket ajánljuk annak, aki már most veszprémi polgárnak érzi magát, annak aki veszprémi polgárnak készül, vagy egyszerűen érdekli a város történelme, régi történetei. 

 

A rendezvényem készült hangfelvétel: VTSZ-02.mp3