2012. november 23. 12:01

VÁÉV egy hajdan volt nagyvállalat
Szeretettel hívjuk és várjuk 2012. november 29-én 16:00 órára a Veszprém Megyei Levéltár nagytermébe, ahol a VÁÉV (Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat) hétköznapjait idézzük fel a megalapításától (1949) a házgyár felavatásáig (1975) képek, filmek és visszaemlékezések segítségével. 

Az MNL Veszprém Megyei Levéltárának Pápai Fióklevéltára szeretettel hívja és várja a Székely Hadosztály történetét feldolgozó kötet bemutatójára 2012. november 20-án. A kötet szerzői Gottfried Barna (a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár levéltárosa), illetve Nagy Szabolcs (levéltárunk munkatársa). 

Bűnösök és ártatlanok a háborúban
Egy évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Nemzeti Nyomozó Iroda a szovjet hadsereg második világháborúban elkövetett olaszfalui vérengzésének ügyében. A folyamatban lévő nyomozás három szakértőjét hívtuk meg, hogy beszéljenek a téma történeti, jogi és nyomozati hátteréről, összefüggéseiről. 2012. november 22-én 15:00 órától a Lovassy Gimnáziumban jártuk körül Bűnösök és ártatlanok a háborúban címmel a háborús erőszak, háborús bűnök és az igazságos jogorvoslat kérdését. 

LEVENTESORS – BESZÉLGETÉS
Egy vesztes világháború után senki sem készült a második világháborúra, de sajnos, az elsőt követő békeszerződések és diktátumok egy még véresebb háborúba sodorták Európát, benne a kis Magyarországot, magával sodorva a polgári lakosságot és több tízezer tizenéves, ártatlan fiatalembert. A korszakot átélt visszaemlékezők segítségével idézzük fel a leventék neveltetését, majd a háború sodrában a felnőttek számára is emberpróbáló élethelyzeteket, megmaradásuk titkait.
Kováts Sándorral, Tóth Dezsővel és Wöller Istvánnal a naplóíró egykori leventékkel 2012. november 5-én (hétfőn) 15:00 órakor a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában beszélgetett Márkusné Vörös Hajnalka.  

Bél Mátyás kéziratban maradt hatalmas országleíró munkája kritikai kiadásának második kötete négy dunántúli megye, köztük Veszprém megye leírását tartalmazza. 

  Nagy érdeklődés mellet zajlott Veszprémben a várbéli Dubniczay-palotában 2012. október 26-27-én a Nemzetpolitika és magyarságtudomány című nemzetközi konferencia, ahol a levéltáros szakma három szekcióban mutatta be a Kárpát-medencei magyarságra vonatkozó legújabb kutatási eredményeit.

Az előadások hang és képanyaga a tovább után!

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára és az MNL Somogy Megyei Levéltára 2012. október 25.-én közös konferenciát szervez a magyarországi közlevéltárakban található részben feldolgozott, ám alig kutatott gazdasági szervek (vállalatok, vállalkozások) iratainak helyzetéről. Konferenciánk a meghívott és az iratanyagokhoz eltérő módon, más-más perspektívából közelítő szakemberek segítségével igyekszik felhívni a figyelmet a gazdasági szervek fondjaiban található máig kiaknázatlan lehetőségekre.

Tájékoztatjuk kutatóinkat és ügyfeleinket, hogy Levéltárunk
2012. október 1-től a Magyar Nemzeti Levéltár
szervezetébe integrálódott annak tagintézményeként.
Intézményünk pontos megnevezése ezentúl:
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára.

1909 júliusában adták át a forgalomnak a Veszprém-külsőt Veszprém városán keresztül a Balatonnal összekötő vasútvonalat, amelynek építését 1907 novemberében kezdték, s amelyen 1969 szeptemberéig szállítottak utasokat. A teherszállítás még közel három évig még üzemelt, majd 1972-ben felszedték a síneket. Eltűnt ezzel a veszprémiek kedves kisvasútja, amelyhez annyi emlék és legenda kötődik ma is.

2012. szeptember 14. 14:43

A Petőfi Színház Kisfaludy Károly Csalódások című darabjához kapcsolódóan a veszprémi kerteket bemutató kiállítást nyitottak meg 2012. szeptember 14-én a színház aulájában.

2012. szeptember 03. 23:54

A Padányi Bíró Márton püspök halálának 250. évfordulója emlékére megrendezésre kerülő konferencia kísérőrendezvényeként 2012. szeptember 13-án 16 órakor a Veszprém Megyei Levéltár és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár gondozásában a közelmúltban megjelent könyvek bemutatójára kerül sor.

2012. szeptember 03. 23:27

Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt a Padányi Biró Márton püspök halálának 250. évfordulója emlékére 2012. szeptember 13-án és 14-én megrendezésre kerülő egyháztörténeti konferenciára.

Tisztelettel invitáljuk a Beat-zene iránt érdeklődő levéltárbarátokat 2012. szeptember 5-én, szerdán 17 órakor nyíló kiállításunkra, amelyen ezúttal Pápa város könnyűzenei életét mutatjuk be dokumentumok és filmfelvételek segítségével.

2012. június 07. 14:32

Tisztelettel hívjuk a kedves érdeklődőket Szűts István Gergely kollégánk „A műhelytől a szalonig”. A herendi porcelánmanufaktúra a Monarchia idején című kötetének bemutatójára, amelyre ezúttal a balatonfüredi Vaszary villában kerül sor.

Oldalak: [1] 2 3 4 5 6 7 8 >> következő