Az NKA Levéltári Kollégiumának támogatásával készült adatbázis Veszprém megyének az 1945–1990 között történt közigazgatási beosztási változásait és a tanácskorszak vezető tisztségviselőinek neveit, tisztségeit és hivatalviselési idejét mutatja be. A közigazgatási adattár folyamatos fejlesztések után most új funkciókkal (digitális térkép, keresőprogram) felvértezve áll az érdeklődők rendelkezésére. 

2010. szeptember 21. 12:34

 2010. október 4–11. között Veszprém megye könyvtárai is csatlakoztak a családi olvasást népszerűsítő országos rendezvénysorozathoz, amelynek keretében 2010. október 8-án „Megőrzött és megkeresett múlt” címmel felolvasóülést rendez az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet a Veszprém Megyei Levéltárral közösen. A tanácskozáson áttekintik a családkutatás új lehetőségeit napjainkban: az új nyomtatott szakirodalomtól a világhálón elérhető információkon keresztül a személyes tapasztalatok átadásáig.  

100 éve történt…

 A Veszprém Megyei Levéltár, a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, a Veszprémi Érseki Könyvtár és a Gizella Királyné Múzeum a veszprémi székesegyház újraszentelésének 100. évfordulóján tudományos ülést szervez, amelynek témája a barokk székesegyház bontása, az új templom építése, báró Hornig Károly püspök építtetői és Ádám Iván dokumentátori szerepe.  

A Veszprém Megyei Önkormányzat Kulturális, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága 2010. június 15-én tartott ülésén jóváhagyta a levéltár új Kutatási, valamint Kutatótermi Szabályzatát, amely 2010. augusztus 1-jén lépett életbe. A változtatások a két szabályzat teljes szövegét érintik, ezért kérjük kutatóinkat, hogy alaposan tanulmányozzák át ezen dokumentumokat  

 2010. augusztus 1-jétől változtak levéltárunkban az anyakönyvi másodpéldányok kutathatóságának szabályai:

... az állami anyakönyvek másodpéldányainak teljes sorozata, beleértve ebbe a mikro­film­­má­so­latokat is, kutatási korlátozás alá esik, azokat az intézmény kutatás céljából ki nem adja, azokból adatot nem szolgáltat...  

A Veszprém Megyei Levéltár szeretettel meghívja Önt 2010. június 4-én, délelőtt tíz órakor kezdődő Trianon Emléknapjára, amely első ízben és hagyományteremtő céllal kerül megrendezésre a levéltár Török Ignác utcai székházában.
Az emléknapon megjelenő érdeklődők először egy részletet tekinthetnek meg a burgenlandi magyarság elmúlt 90 esztendejét bemutató, "Azelőtt magyarok voltunk" c. filmből, ezt követően kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt.  

A Hét Domb Egyesület 2010. május 29-án (szombaton) ismét megrendezi a JUTASI ŐRMESTER Benedekhegyi Körjáratát Veszprémben, a 20 évig működő Jutasi Altisztképző Intézetre emlékezve.
A túra célja, hogy felhívja a figyelmet Veszprém kevésbé ismert történelmi múltjára és földrajzi környezetére. Amit a túra többletként tud nyújtani, az a személyes találkozás a helyszíneken közreműködő lelkes szakemberekkel. civil szervezetekkel, akik maguk is aktívan élik meg Veszprém szeretetét, s egy-egy látványosság bemutatása jó alkalom a beszélgetésre, ismerkedésre.  

2010. május 20. 12:47

 A felújítása kapcsán a Helyi Építészeti Örökség nívódíjával elismert, levéltárunknak helyet adó épület eredetileg a Magyar Királyi Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző Intézet számára épült. A Földesi Ferenc által írt, Erős hit-Erős akarat c. (az Altisztképző történetét feldolgozó) kötet bemutatásával, illetve a hasonló című kamarakiállítás megnyitásával (melyekre 2010. május 27-én 14 órakor kerül sor) a hajdani építtetők előtt kíván tisztelegni intézményünk.  

Gazdag programmal várja a Veszprém Megyei Levéltár és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága május 7-én pénteken az érdeklődőket az MTA VEAB székházába, ahol „Kézművesörökségünk: a mának szóló múlt” címmel rendezünk konferenciát. A jelenlegi országhatáron túl dolgozó levéltáros és muzeológus kollégákkal együtt tekintjük át, hogy a 21. század eszközeivel miként dolgozzuk fel a Kárpát-medence kézműves örökségének forrásait, hogyan őrizzük meg tárgyi emlékeit, milyen új eredményekre jutottunk az elmúlt időszakban az ipartörténet kutatása terén.
Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt!

2010. április 22. 15:39

Találkozási helyek Veszprémben: kávéházak, „bögre csárdák”, ...
A Veszprémi Történelmi Szalon első, hagyományteremtő szándékkal megrendezett beszélgetésének célja, hogy megszólalási lehetőséget biztosítson a régi veszprémi polgároknak. Segítségükkel megismerhetjük Veszprém kedvelt vendéglőit, az egyesületek, iparoskörök találkozóhelyeit, a törzshelyek specifikumait a bögrecsárdától a megyeháza díszterméig.
Rendezvényünket ajánljuk annak, aki már most veszprémi polgárnak érzi magát, annak aki veszprémi polgárnak készül, vagy egyszerűen érdekli a város történelme, régi történetei. 

 

A rendezvényem készült hangfelvétel: VTSZ-02.mp3

Tisztelt Látogatóink, kedves Kutatóink!

Piotr Stefaniak lengyel történész május 6-án csütörtökön 16 órakor tart előadást Árpád-házi szent asszonyok Lengyelföldön címmel a Veszprémi Tegulariumban.
Az előadó Árpád-házi Boldog Konstanciáról két nyelven megjelent kötete megrendelhető a Veszprém Megyei Levéltár kutatószolgálatán, az előadás helyszínén megvásárolható, s ugyanott dedikáltatható is a szerzővel. A kötet ára 2000 forint.
A kötet megtekinthető a Veszprém Megyei Levéltár kutatószolgálatán.

 

2005 folyamán felújított levéltárépületünk 2009-ben elnyerte a Helyi Építészeti Örökség nívódíját, melyet az építészeti örökség helyi védelme területén végzett példaszerű helyreállítások elismerése céljából alapítottak. A napokban jelent meg a pályázaton győztes épületekről készült kiadvány, melynek letölthető elektronikus változata megtalálható a VÁTI TÉRPORT honlapján .

 A mindenki számára térítésmentesen elérhető adatbázis tartalmazza a Magyar Országos Levéltár több, mint 100 ezer dokumentumot felölelő középkori gyűjteményének teljes anyagát. A Veszprém Megyei Levéltár 2009-ben az elsők között csatlakozott a programhoz, így a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, a Vas és Zala Megyei Levéltárak mellett az általunk őrzött oklevelek is kutathatóvá váltak az adatbázis segítségével. Nem csupán az egyes oklevelek leírásai, hanem azok kiváló minőségű fényképei is megtalálhatók az interneten, jelentősen megkönnyítve ezzel a kutatók munkáját.

2010. március 29. 14:32

 Az ajkai Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos tanulói március 4-én levéltári óra keretében ismerkedtek a levéltár tevékenységével és az itt őrzött iratokkal. Látogatásukról az alábbi feljegyzést készítették:

Amikor osztályfőnökünk felvetette, hogy a nyomdalátogatás előtt ellátogathatnánk a levéltárba, mi lelkesen beleegyeztünk, (több időt tölthetünk együtt Veszprémben), de igazán nem tudtuk, mi az a levéltár. Ha volt is elképzelésünk, unalmas papírgyűjteménynek gondoltuk. Hogy mennyire nem így van, az hamar kiderült.  

2010. március 08. 10:56

A Veszprém Megyei Levéltár 2010. március 25-én rendezte meg „A magyarországi németek sorsa a II. világháború után. Életstratégiák a megmaradásra” című német nemzetiségi tematikus napot. A program keretében a Veszprém megyei németek történetének levéltári forrásait bemutató kiállítás megnyitójára, filmvetítésre, kerekasztal-beszélgetésre, rendhagyó könyvbemutatóra és a „Német gyökerek Veszprém megyében” című új honlap bemutatójára került sor.

Beszámoló hamarosan...

Oldalak: << előző 1 2 3 4 5 [6] 7 8 >> következő