Levéltártörténeti felolvasóüléssel és kiállítással emlékeztünk dr. Körmendy József egykori veszprémi püspöki majd érseki levéltárosra születésének 100. évfordulója alkalmából. Az eseményen intézményünk vezetője, Hermann István, valamint egy portréfilm idézte fel Körmendy József emlékét. A rendezvényen bemutatkozott a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, a Pannon Egyetem Könyvtára és Levéltára, továbbá intézményünk is. Ezt követően dr. Horváth Zsolt veszprémi országgyűlési képviselő megnyitotta levéltárunk új, állandó kiállítását, amely a levéltár történetét, az itt folyó szakmai munkát és az általunk őrzött iratokat mutatja be.

2011. február 17. 08:44

Február 25-én 10 órakor nyílik levéltárunk új, állandó kiállítása, amely négy teremben elhelyezve mutatja be a levéltár történetét, az általunk őrzött iratanyagot és az itt folyó szakmai munkát. Az alkalomra jelenik meg levéltárismertető kiadványunk. A kiállításnyitással egybekötve levéltártörténeti felolvasóülés keretében emlékezünk meg néhai dr. Körmendy József veszprémi érseki levéltárosról születésének 100. évfordulója alkalmából.  

2011. január 31. 13:27

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár megújult honlapján elérhetővé vált a Megőrzött és megkeresett múlt avagy A családkutatás új lehetőségei napjainkban címmel 2010. október 8-án rendezett konferencia hanganyaga. A nagy érdeklődésre számot tartó eseményen munkatársaink kutatás-módszertani előadást tartottak.  

2011. január 18. 12:43

Levéltárunk munkatársainak közreműködésével került kiadásra a Márkó néphagyományai című könyv, amely egy hajdan volt mélyen vallásos, (testben és lélekben) rendet tartó közösség életét, ünnepeit, gondolkodását idézi fel. Nagy adósságot sikerült törleszteni a könyv kiadásával. Tartoztunk a jó piarista atyáknak: Bakonyi (Bauer) Jánosnak, Somhegyi (Heizer) Mihálynak és Ifjú (Jung) Sebestyénnek, akik olyan szeretettel és nagy szakértelemmel örökítették meg falujuk értékeit.  

2011. január 17. 16:50

A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára tisztelettel meghívja a "Memoriae Commendamus, emlékezetül adjuk. Válogatás Pápa város történetének forrásaiból" című kiadványának bemutatójára. A forráskiadvány a jelentős mértékben elpusztult városi és uradalmi levéltári iratok közt fennmaradt olyan dokumentumokat gyűjti össze és teszi közzé teljes terjedelmükben, amelyek a város történetének elsődleges forrásai.
A kötetet a Pápai Levéltár udvari nagytermében mutatja be dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója, 2011. február 21-én, 16 órakor.  

2010. december 09. 09:31

A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára tisztelettel hívja Önt, családját, munkatársait, ismerőseit ADVENTI KÖNYVÜNNEPÉRE, melyet 2010. december 16-án (csütörtökön)  tart 16 órai kezdettel.  

2010. december 02. 20:34

Egy bérház és lakói (Rupert-ház)
A Veszprémi Történelmi Szalon immár második alkalommal rendezett beszélgetést a város múltjának kevésbé ismert részleteiről. Ez alkalommal egy, építészetileg és funkciójában is egyedülálló bérház (bérpalota) 20. századi történetei elevenedtek meg az emlékezők és a levéltári források segítségével. 

 Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Nyugat-Dunántúli régiója 2010. november 26-án Pápán tartotta soros összejövetelét. A tanácskozás első programjára a Pápai Levéltárban került sor.  

2010. november 29. 13:49

Az ICARUS, Közép-Európa levéltárait és kutatóintézeteit összefogó szervezet, 2010. november 23–25. között Bécsben, az Osztrák Nemzeti Levéltárban tartotta meg „Archives On The Web – Levéltárak az Interneten” című konferenciáját. A konferencia első napjának délelőttjén a munkabeszámolók és projekt bemutatók között a Veszprém Megyei Levéltár is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A honlapunkon elhelyezett adatbázisról, Veszprém megye közigazgatási adattáráról Boross István, levéltárunk munkatársa és dr. Juhász Zoltán, a Pannon Egyetem egyetemi docense tartott előadást a nemzetközi szervezet képviselőinek.  

 
 
 
2010. november 19. 10:02

 A Herendi Porcelánmanufaktúra és a Veszprém Megyei Levéltár a jövőbeli gyümölcsöző tudományos együttműködés elindítása alkalmából ünnepélyes sajtótájékoztatót tartott levéltárunk dísztermében 2010 október 19-én.  

Tájékoztatjuk a Magyarországon lakó magyar állampolgárságú ügyfeleinket, hogy a többször módosított 1990. évi XCIII. tv. (illetéktörvény) értelmében 2011. január 1-től az ügyfélszolgálati eljárás illetékköteles. Bővebb információ az "Ügyfélszolgálat" menüpont alatt!  

 A gyulafehérvári római katolikus egyházmegye különböző gyűjtőlevéltárainak munkatársai látogattak Veszprémbe szakmai tanulmányút céljából.  

 Levéltárunk „Adatbázis-építés a segédletkészítés szolgálatában” címmel 2010. november 11-én levéltár-informatikai rendezvénynek adott helyet. A levéltárosok és egyetemi kutatók részvételével rendezett szakmai eszmecsere egyrészt azt a kérdést járta körbe, hogy milyen adatbázisok létrehozása szükséges ahhoz, hogy segédleteink megfeleljenek a kor kihívásainak. Másrészt miként lehet olyan adatbázisokat létrehozni, amelyek emelik a levéltári szolgáltatások színvonalát.

A rendezvénnyel egyidőben Veszprémben tartotta soron következő ülését a Magyar Levéltárosok Egyesületének Nyugat-Dunántúli Szekciója is.  

2010. október 01. 11:20

Konferencia a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltárában, 2010. szeptember 9.

Idén is képviseltette magát levéltárunk az immár több éve megrendezésre kerülő, magyarországi levéltárakat is megszólító vágsellyei konferencián. Az évente új téma köré szerveződő előadássorozatot a levéltár aktuális témához kötődő kiállításának megnyitója szokta zárni, amely kiállítás a tanév során az iskolai csoportok számára tartandó levéltári órák fontos színhelye.  

2010. szeptember 28. 13:25

 A háromszéki Tortoma könyvkiadó és a Veszprém Megyei Levéltár második közös könyvbemutatójára került sor 2010. október 6-án, a levéltár előadótermében. A könyvbemutatón az "Erdélyi bevonulás, 1940." című, Illésfalvi Péter-Szabó Péter szerzőpáros által jegyzett, hadtörténeti tárgyú monográfiát ismertette a két szerző, illetve Demeter László, a kiadó vezetője.  

Oldalak: << előző 1 2 3 4 [5] 6 7 8 >> következő