2011. október 6–7-én két napos konferenciát szenteltünk a Veszprém megye cseszneki járásába tartozó községek nagy részét birtokló Esterházy-család történetének megismerésére. Az Esterházy Dánieltől (1585–1654) származó családi ág 1636-ban szerezte meg a cseszneki uradalom birtokait (Csesznek, Csetény, Réde, Bakonyszombathely, Sikátor, Bakonygyirót, Bakonyszentlászló, Dudar, Bakonyoszlop, Ácsteszér, Olaszfalu, Veim puszta, Románd, Csatka, Esztergár) és kisebb-nagyobb változásokkal egészen 1945-ig bírta azokat. A család Szlovák Nemzeti Levéltárban őrzött levéltárában fennmaradtak a birtokok igazgatásával és gazdálkodásával kapcsolatos iratok, amelyek nélkül az uradalom kötelékébe tartozó falvak és lakóinak  XVII–XVIII. századi története nem ismerhető meg. Levéltárunk munkatársai több alkalommal végzett pozsonyi kutatásuk során feltárták és jegyzékelték a birtokokra vonatkozó iratokat. Konferenciánk célja e munka és a feltárt iratanyag bemutatása mellett a család ezen ágának történetére vonatkozó egyéb kutatások és a személyes emlékek megismertetése, illetve ezáltal a továbbiakban folytatandó kutatás lehetséges irányainak kijelölése volt. Az elhangzott előadások tanulmánykötetben történő megjelentetését tervezzük.

2011. szeptember 09. 13:19

Bokréta - Tűz - Megújulás
 Az építészet – megfagyott muzsika. Ezzel a felütéssel kezdődött a SZALON szeptember 15-i, negyedik összejövetele, melynek témáját a veszprémi Megyeház históriája képezte. A levéltárunk nagytermét megtöltő közönség előtt két vendégünk: dr. Balassa László építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, városunk ismert személyisége és Debreczenyi János építés- és beruházásszervező, az 1980-as évekbeli megyeházrekonstrukció levezénylője – később Veszprém polgármestere – beszélt a Megyeház múltjáról, felújításának történetéről, egyes eseményeiről, az épület építészeti kvalitásairól és szerepéről a város építészeti értékeinek elmélyítésében és infrastruktúrájának fejlődésében. 

A Veszprémi Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár szeretné megjeleníteni és minél árnyaltabban bemutatni a régi Veszprém életét, közösségeit, a városi tereket, épületeket, az ott zajló életet. Ehhez szeretnénk a helytörténet iránt érdeklődő veszprémi polgárok segítségét kérni.
Olyan 1970 előtt készült családi fényképeket keresünk, amelyek jellegzetes veszprémi házak, közterületek előtt készültek vagy a kor és Veszprém szempontjából nevezetes eseményt örökítettek meg.

2011. július 12. 13:32

A Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár, valamint a Veszprém Megyei Levéltár tudományos konferenciát szervez Padányi Biró Márton veszprémi püspök halálának 250. évfordulója alkalmából 2012. szeptemberében 13–14-én Veszprémben.

Értesítjük kutatóinkat, hogy a nyári szünetet követően, szeptember 5-től a megszokott nyitva tartással újra látogatható kutatótermünk.
Nyitva tartás:
Hétfő-szerda: 8-16 óra
Csütörtök: 8-18 óa
Péntek: zárva

 

„A Veszprém megyei németek levéltári forrásai” című kiállítás az itt élő németek életének változatos dokumentumait mutatja be (300 év gazdag anyagát) a betelepítéstől a kitelepítésig. A kiállítás nagyobb tematikus egységei: betelepítés; uradalmak szolgálatában; 1848; jobbágyfelszabadítás; magyarosítás, Volksbund mozgalom; kitelepítés; német falvak településképe; ház és család; születés, házasság, halál; kálváriák, keresztek, szentek. 

 A levéltár történetét és az itt őrzött gazdag iratanyagot négy helyiségben elhelyezett tablókon és két enteriőrben mutatjuk be. A levéltár előadótermében, amelyben a vármegyei levéltár 1782-ben készült hatalmas méretű szekrénye is elhelyezést nyert, 12 tablón ismertetjük Veszprém vármegye levéltárát és Veszprém megye városainak (Veszprém, Pápa, Devecser, Somlóvásárhely, Palota, Nagyvázsony, Zirc) fennmaradt iratanyagát. 

Levéltárunk társszervezésében került sor az idén megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Levéltárosok Egyesülete vándorgyűlésére Balatofüreden. Magyarország valamennyi levéltárából, valamint a szomszédos országok különböző levéltáraiból érkező levéltárosok öt szakmai szekcióban vitatták meg a szakma aktuális kérdéseit. A szakmai programok mellett a vendégek a Balatonfüreden tett reformkori séta keretében ismerkedtek meg a fürdőhely egykori emlékeivel és mai látnivalóival.

2011. május 27. 08:18

2011. június 3-án, pénteken került megrendezésre második Trianon emléknapunk. Az idei évben az emléknap témája az 1944-1945-ben, a Tito-féle jugoszláv erők által elkövetett délvidéki mészárlássorozat volt. Az eseményen a témát feldolgozó dokumentumfilm megtekintése után kerekasztal beszélgetést láthattak az érdeklődők, melyen munkatársunk a film készítőjét, illetve az események egy túlélőjét kérdezte a mészárlások előzményeiről, okairól, utóéletéről.

A veszprémi Hét Domb Hagyományőrző és Kulturális Egyesült szervezésében 2011. május 28-án ismét megrendezésre kerül a JUTASI őrmester Benedekhegyi kŐrjárata. A levéltár épületét és kiállításait is érintő és bemutató túra a RabMária-forrás felújításáért szerveződött. A túra útvonaláról és programjáról a továbbiakban olvashat!  

2011. április 20. 10:48

A Veszprém Megyei Levéltár „Elektronikus nyilvántartási rendszerek a levéltárban” címmel 2011. április 14-én levéltári informatikai szakmai műhelybeszélgetést tartott a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának segítségével. Ezúttal a levéltárak egyik legalapvetőbb feladatát, az intézményeinkben őrzött iratokról szóló nyilvántartási célú segédletek készítését és működtetését helyeztük a figyelem középpontjába. A mintegy 60 főnyi hallgatóság soraiban a levéltáros szakma képviselői mellett más közgyűjteményekből (könyvtár, múzeum) érkezett résztvevőket is köszönthettünk.  

2011. április 04. 15:10

A Veszprém Megyei Levéltárban újabb levéltár-informatikai rendezvényre kerül sor 2011. április 14-én. Ezúttal a levéltárak egyik legalapvetőbb feladatát, az őrzött iratokról szóló nyilvántartási célú segédletek készítését, működtetését helyezzük a figyelem középpontjába.

Egyben tájékoztatjuk kedves kutatóinkat, hogy a rendezvény miatt ezen a napon Kutatótermünk zárva tart!  

Figyelem! A gyűjtést meghosszabbítottuk 2011. június 10-ig.

A Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár olyan 1975 előtt készített fotók gyűjtését kezdeményezi, amelyen veszprémi házak, középületek, terek, lebontott városrészek és az ott élő családok láthatók, vagy korabeli veszprémi eseményekhez kapcsolódnak.  

2011. március 16. 16:29

Malmok Veszprémben
Nagyszámú érdeklődő részvételével zajlott le a Veszprémi Történelmi Szalon harmadik rendezvénye, ezúttal a veszprémi városházán. Az Élet a Séd völgyében címmel rendezett kerekasztal-beszélgetés során malomipari szakemberek, építészek és egykori malom-lakók, molnárcsaládok tagjainak segítségével idéztük fel a Séd patak Veszprém városi szakszán egykor működött malmok és molnárcsaládok történetét. Bevezetőként a malmok Séd-parti elhelyezkedését beazonosító rövid animációs filmet vetítettünk le. 

A színes, képanyaggal gazdagon illusztrált kiadvány a szakma képviselői mellett minden érdeklődő számára be kívánja mutatni a levéltárban folyó szakmai munkát és az itt őrzött iratanyagot. A Levéltárismertető egyben intézményünk levéltártörténeti állandó kiállításának kísérő kiadványa.  

Oldalak: << előző 1 2 3 [4] 5 6 7 8 >> következő