2014. május 13. 11:30

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit Pápa évezrede című tudományos konferenciánkra! Pápa első említésének 800 éves évfordulója alkalmából a konferencián áttekintjük a város történetét a kezdetektől a XIX. századig. Kiemelt jelentőségű az elmúlt évek régészeti kutatásait bemutató előadás. A konferencián szót ejtünk a város évezredes történetének legfontosabb kérdéseiről. A hangsúlyos középkori szekció mellett előadások tárgyalják a koraújkori és újkori fejleményeket. 

2014. május 13. 11:00

Szeretettel várunk minden érdeklődőt május 19-én 17 órára Pápai Fióklevéltárunk legújabb kiállításának nyilvános sajtóbemutatójára.  

2014. március 24. 10:10

Szeretettel hívjuk és várjuk a kedves érdeklődőket 2014. március 28-án pénteken 14 órára Pápai Fióklevéltárunkba legújabb kiadványunk bemutatójára.
 
 
 
 
 

Kiállítás nyílik a MNL VeML Pápai Levéltárában a Szent Anna plébánia történetéről. A kiállítás érinti a plébánia területéhez kapcsolható városrész (Alsóváros) múltját, a Szent Anna templom építésének történetét, a plébániai rangra emelés körülményeit, valamint betekintést enged a plébánia mai életébe. A kiállítást Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitja meg 2013. május 15-én, 17 órakor, a Pápai Levéltár udvari nagytermében.
A kiállítás megtekinthető 2013. május 16-tól a levéltár nyitvatartási rendjében: hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között. 

2013. április 02. 08:23

2013. április 5-én 17 órától tartjuk a MNL VeML Pápai Levéltárában a Pápa-Beat 2. című rendezvényünket. Kiállításunk 70 új fotóval bővült, valamint videofelvételről látható és hallható lesz jó néhány pápai zenekar. Lukács László eleveníti fel a pápai beat-korszakot, és megcsodálhatunk néhány hangszert is, amelyek, reményeink szerint, a rendezvény végén megszólalnak majd.  

(könyvbemutató)
A MNL VeML által 2011. október 20-án Várpalotán, és a MNL VeML és a Legenda Közművelődési Egyesület által 2012. május 9-én Pápán rendezett konferenciák előadásainak szerkesztett változata közös kötetben jelent meg. A kötetben található tanulmányok egy régió, a Közép-Dunántúl szocialista kori történetét vizsgálják a politikatörténeti mellett gazdaság-, hely-, társadalom- és várostörténeti módszerekkel.


Az MNL Veszprém Megyei Levéltárának Pápai Fióklevéltára szeretettel hívja és várja a Székely Hadosztály történetét feldolgozó kötet bemutatójára 2012. november 20-án. A kötet szerzői Gottfried Barna (a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár levéltárosa), illetve Nagy Szabolcs (levéltárunk munkatársa). 

Tisztelettel invitáljuk a Beat-zene iránt érdeklődő levéltárbarátokat 2012. szeptember 5-én, szerdán 17 órakor nyíló kiállításunkra, amelyen ezúttal Pápa város könnyűzenei életét mutatjuk be dokumentumok és filmfelvételek segítségével.

Tisztelettel hívjuk kedves barátainkat Pápa városrészeinek 1842. június 13-án történt egyesítésére emlékező rendezvényünkre, amelyen előadóink a reformkori város életébe kalauzolják az érdeklődőket.

A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára 2012. május 9-én bonyolítja le a közép-dunántúli régió szocialista kori városfejlődését bemutató konferenciáját, amelyet a Legenda Közművelődési Egyesülettel közösen szervezett. A konferencia tematikája összesen tíz közép-dunántúli települést érint: Ajka, Balatonfüred, Dunaújváros, Herend, Oroszlány, Pápa, Tapolca, Tatabánya, Veszprém és Várpalota.

2012. április 26-án, csütörtökön 16 órára „A városegyesítés és előzményei - a reformkori Pápa” című kiállítás megnyitójára várjuk az érdeklődőket a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárába!

2011. december 01. 09:01

2011. december 8-án, 16 órától tartotta ez évi utolsó rendezvényét a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára. A délután folyamán bemutattuk Levéltárunk „Helytörténeti tanulmányok. Válogatás a Pápai Levéltári Napok előadásaiból” című kiadványát, valamint megnyílott „Rajzolatok, plánumok” című kiállításunk.

2011. szeptember 26. 16:21

Múlt pénteken, szeptember 23-án, a várt szép időben került sor a levéltár 2011-es intézményi napjára Pápán. A házi nap párjaként az intézményi napot a levéltár mindkét részlegének dolgozói számára szervezzük, tanulmányi, honismereti és szolidaritáserősítő célzattal.

 

2011. szeptember 12. 12:21

A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára – kapuinak 2008 szeptemberében történt szélesre nyitására emlékezve – minden ősszel megtartja saját ünnepnapját. A házi napnak nevezett levéltári rendezvénynek mindig része egy kirándulás a közeli környékre, város és vidéke jobb megismerésére. Az idei alkalommal…

Egy emberközösség, egy település önbecsülését jelzi, ha törődik múltjával és ha emlékezik a hozzá kötődő egykori híres emberekre. Ami igaz egy városra, annak igaznak kell lennie a város részeire is. Érdemes hát közelebbről megismerkednünk egy olyan neves személyiséggel, akit alkotómunkája révén tekinthetünk erzsébetvárosinak, és akinek környezetformáló tevékenysége máig érvényesül. Ő Török János városi mérnök, az Erzsébetváros első utcáinak tervezője.
Oldalak: [1] 2 >> következő