Kiállításaink

Aktuális | Elmúlt időszakos 

2014. október 14-én a Magyarország kisipara és kiskereskedelme az 1910-es években /Az első világháború hatásai/ című konferencia kísérőrendezvényeként nyitotta meg levéltárunk a Hátország a Nagy Háborúban nevű vándorkiállítást. A kiállítás anyagát a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára készítette azzal a céllal, hogy korabeli, eddig nem publikált forrásokkal, fotókkal mutassa be az első világháború hátországának mindennapjait. A kiállítás tizenegy molinóból áll, és a szarajevói merénylet detektív jelentésétől kezdve a háborús károk felméréséig közöl izgalmas dokumentumokat. A kiállítást Nagy Szabolcs főlevéltáros mutatta be a konferenciára érkezett érdeklődők számára 

2014. május 13. 11:00

Szeretettel várunk minden érdeklődőt május 19-én 17 órára Pápai Fióklevéltárunk legújabb kiállításának nyilvános sajtóbemutatójára.  

2014. április 30. 23:12

2014. május 8-án 14 órakor nyílik Levéltárunk földszinti folyósólyán a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára által 2013 őszén, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem trónra lépésének 400. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás. Tisztelettel hívjuk és várjuk az érdeklődőket! 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2014. március 28-án 12 órára a Hangvillába, az Erdélyi napok nyitó rendezvényére.  

Szeretettel hívjuk és várjuk 2013. október 11-én pénteken 17 órakor megnyíló kiállításra a Dózsavárosi Könyvtárba, ahol a Veszprémi Kaleidoszkóp dózsavárosi képeiből nyújtunk át egy színes válogatást. A Hét Domb Egyesület, az EKMK Dózsavárosi Könyvtára és az MNL Veszprém Megyei Levéltára közösen folytatta a családi képek gyűjtését, amelynek eredményeként több száz archív fotó került digitalizálásra. Közülük nyolcvan fényképet szeretnénk (témánként csoportosítva) bemutatni Önöknek és várjuk, hogy megosszák velünk a képekkel kapcsolatos élményeiket, gondolataikat. 

A Veszprém-Cserháti Társaskör és a Magyar Nemzeti Levéltár koszorúzással és kiállítással tiszteleg a Cserháton élt iparosmesterek emléke előtt 2013. szeptember 27-én 16:00 órakor a Lovassy László Gimnáziumban. A kiállításon korabeli fényképek és dokumentumok segítségével mutatják be a két világháború jeles építőmestereit (Csomay Kálmánt, Linczmájer Györgyöt), az aranyérmes Iparos Dalárdát, Koválcsik órásmestert és emlékeznek a veszprémi belváros zsidó kereskedőire és iparosmestereire. Az iskola aulájának karzatán érdekes időutazásra hívnak a kifeszített molinók, amelyek az átépítés előtti Cserhát utcáinak hangulatát idézik fel.

2013. május 7-én, kedden kora délutántól estig a veszprémi Cserhát városrész történetével ismerkedhetek meg az érdeklődők a Laczkó Dezső Múzeumban.
 
A Gizella Napok programsorozat kísérő rendezvényeként május 7-én, kedden 14 órakor Cserhát városrész-történeti ismeretterjesztő előadássorozat kezdődött a múzeumban, valamint 17 órakor nyílt a Cserhát – Szentivánszeg című városrész-történeti kiállítás. 

2013. január 11. 10:30

Válogatás a Veszprémi Kaleidoszkóp fotóiból

2011 tavaszán hirdette meg a Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár a városi, magántulajdonban lévő régi fotográfiák gyűjtését, azért, hogy a képeket digitalizálva teljesebb arcot adjunk a város 19–20. századi történetének. Az eddig összegyűjtött (közel 4000) családi képekből válogattuk ki a tárlat anyagát, felidézve a korabeli Erzsébet-liget, Püspökkert és a régi veszprémi telek hangulatát. Szeretettel hívjuk és várjuk a kiállítás megnyitójára 2013. január 17-én csütörtökön 17 órára a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolába. A tárlatot megnyitja Kovács Győző Gyula meteorológus  

2012. szeptember 14. 14:43

A Petőfi Színház Kisfaludy Károly Csalódások című darabjához kapcsolódóan a veszprémi kerteket bemutató kiállítást nyitottak meg 2012. szeptember 14-én a színház aulájában.

Tisztelettel invitáljuk a Beat-zene iránt érdeklődő levéltárbarátokat 2012. szeptember 5-én, szerdán 17 órakor nyíló kiállításunkra, amelyen ezúttal Pápa város könnyűzenei életét mutatjuk be dokumentumok és filmfelvételek segítségével.

2012. május 04. 13:00

A „Sétál a család” városismereti és helyismereti programsorozata 2012. május 4-én, a Gizella-napok keretében zárult le. A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont óvodás korú gyermekeknek és szüleiknek szervezett séta-programját több száz család járta be. A családok által kitöltött füzetekből és a Veszprémi Kaleidoszkóp molinóiból a veszprémi jezsuita templomban nyílt kiállítás. A program előkészítésében és lebonyolításában a Veszprém Megyei Levéltár is aktívan közreműködött.  

Az 1848-as forradalom eseményeiről, történéseiről az utca embere a falragaszokról tájékozódott.

Francsics Károly veszprémi borbélymester legféltettebb kincsei közé tartoztak ezek a plakátok:

„Én megszereztem volt minden nyomtatványokat, proklamációkat, kit ingyért, kit pénzért, szorgalmasan naplómba ragasztám azokat, s mikor már forradalmunk megszűnt, annyira örültem gyűjteményemnek, mely közt Kossuth Lajos arcmása is volt, hogy azt semmi árért nem adtam volna senkinek. ...de fájdalom, jött egy nap, midőn a magyar nép legyőzetett, melyen az ilyen nyomtatványok és még az újságlapok is , mellyek forradalmunk alatt kijöttek, a felsőbb hatalom által felkutattattak és akinél megtaláltattak irgalom s személyválogatás nélkül fejbe lövettek.”

Veszprémi és kenesei iparosok életét mutatja be az az időszakos kiállítás, amely 2012. április 12-én nyílt meg a Veszprém Megyei Levéltárban. A Veszprémi Ipartestülettel és a Laczkó Dezső Múzeummal közösen megrendezett kiállítás 2012. december 12-ig várja az érdeklődőket.

2010. november 26-án „Értékek, kincsek, ünnepek Veszprém megyében” címmel kiállítás nyílt a veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában. A Veszprém Megyei Levéltár és a Laczkó Dezső Múzeum féltett „kincsei” közül olyan hungarikumnak számító értékek kerültek bemutatásra, amelyeket ritkán láthat a nagyközönség.  

2010. június 09. 10:28

 A veszprémi Hét Domb Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében került megrendezésre 2010. május 29-én a Jutasi Őrmester Benedekhegyi kŐrjárata, melynek egyik állomásán, a Veszprémvölgyi utcában található Kiskuti Csárdában levéltárunk a csárda történetéhez, illetve a veszprémi vendéglátóhelyekhez kapcsolódó kiállítással szerepelt. A kiállítás egyik része az április 29-én megrendezett Találkozási helyek Veszprémben: vendéglők, kávéházak, „bögrecsárdák” című levéltári beszélgetéshez készült, másik részét pedig kimondottan erre az alkalomra állítottuk össze a Kiskuti Csárdához kapcsolódó dokumentumokból. A csárdáról szóló anyag törzsét a tulajdonosok által ideiglenesen rendelkezésünkre bocsátott vendégkönyvből kiválasztott egyes oldalak másolatai alkották. Ezen kívül levéltári dokumentumok (Hosoff József korcsmáros iparengedély iránti kérelme és az elnyert iparengedély), a csárda rövid történetét tartalmazó leírás, valamint a vendégkönyvben kéznyomukat hagyó neves személyiségekkel kapcsolatos információk voltak láthatóak a tablókon. A helyszínen a veszprémi vendéglátóhelyekről szóló kiállításrészt Márkusné Vörös Hajnalka, a Kiskuti Csárdára vonatkozó anyagot Karika Tímea mutatta be az érdeklődőknek.

 

Oldalak: [1] 2 >> következő